Foto: AP/Scanpix/LETA

Pretēji Maskavas apgalvojumiem, šomēnes gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības "Zapad" rada reālas briesmas Polijai, piektdien pavēstīja aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs.

Viņš piebilda, ka pirmo reizi gaidāmās mācības ir agresīvas.

"Tās nekādi nav aizsardzības [mācības], bet gan agresīvas un tas ir bīstami," valsts telekanālam "TVP Info" sacīja Macerevičs.

Pēc viņa teiktā, manevros varētu piedalīties "nesalīdzināmi daudz vairāk karavīru, nekā atļauj Vīnes konvencija un nekā saka paši krievi, kad viņi runā par tikai 12 500 karavīru".

"Saskaņā ar mūs sasniegušo informāciju, šīm mācībām mobilizēti gandrīz 100 000 karavīru," sacīja Macerevičs.

Pastāv arī bažas, ka pēc mācībām daļa šo karavīru paliks Baltkrievijā, norādīja ministrs.

"Viņi būtiski izmainīs spēku līdzsvaru NATO austrumu flangā. Tieši tāpēc mēs pret šīm mācībām attiecamies kā pret reālām briesmām," sacīja Macerevičs.

Maskava paziņojusi, ka šajās mācībās piedalīsies nepilni 13 000 karavīru, tikmēr NATO amatpersonas uzskata, ka šis skaitlis mākslīgi pazemināts, sadalot mācības vairākās daļās, lai izvairītos no pienākuma uzaicināt uz tām starptautiskos novērotājus.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad" aktīvā fāze norisināsies no 14. septembra līdz 20. septembrim. Maskava un Minska apgalvo, ka šīm mācībām būs tikai aizsardzības raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!