Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 2000 protestētāju sestdien pie Spānijas parlamenta ēkas iesaistījās sadursmēs ar policiju, paužot sašutumu par drakonisko Pilsoņu drošības likumu.

Pūļa savaldīšanā tika iesaistīts pusotrs tūkstotis policistu, un sadursmēs cietuši pārdesmit cilvēku. Septiņi nekārtību cēlāji aizturēti.

Ļaudis sāka pulcēties ap plkst.20 (plkst.22 pēc Latvijas laika) pie Neptūna strūklakas, kas atrodas aptuveni 300 metrus no parlamenta.

Viņi skandēja saukļus pret tikko pieņemto Pilsoņu drošības likumu, kas paredz milzīgas sodanaudas par jebkuru pārkāpumu, sākot ar nesankcionētiem mītiņiem pie parlamenta un beidzot ar satiksmes traucēšanu, spēlējot uz ielas futbolu.

"Šie fašisti vēlas pilsoņus apklusināt," skandēja demonstranti.

Protesti pārauga vardarbībā, kad aptuveni 20 cilvēku liela grupa mēģināja apgāzt policijas automašīnu, kas bija pietuvojusies pūlim.

Kad ieradās policijas papildspēki, daļa pūļa sāka tos apmētāt ar tukšām pudelēm un tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem, ievainojot 14 kārtības sargus.

Protestētāji sāka sliet barikādes no atkritumu tvertnēm, kurām tika pielaista uguns.

Atmosfērai kļūstot arvien nokaitētākai, tuvējo tirgotavu īpašnieki steidza nolaist pār skatlogiem metāla aizvirtņus.

Policija novērsa protestētāju mēģinājumu sasniegt parlamentu, kā arī izklīdināja tos, kuri mēģināja uzsākt mītiņu Saules vārtu laukumā.

Aizturētajiem, kas ir vecumā no 18 līdz 37 gadiem, izvirzītas apsūdzības par vandalismu, lai gan kustības "Rodea el Congreso" ("Ielenc parlamentu") pārstāvji apgalvo, ka protesta akcija esot bijusi miermīlīga.

"Ļaudis ielās turpinās protestēt neatkarīgi no tā, cik daudz likumu pieņems šī fašistu valdība," laikrakstam "El Pais" paziņoja kustības pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!