Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro apsūdzējis ASV par kaitējuma nodarīšanu planētai, naftas ieguvē izmantojot hidrauliskās laušanas metodi, vēsta portāls "Lenta.ru".

"Venecuēla nosoda šo brutālo naftas ieguves metodi, kas grauj planētu Zemi," valdības sēdes laikā paziņojis Maduro. Latīņamerikas valsts līdera neapmierinātību izpelnījies arī "melnā zelta" pārpalikums pasaules tirgū, kas ir izraisījis naftas cenu krišanos.

Maduro uzskata, ka tā ir Vašingtonas politika, kuras mērķis ir kaitēt Irānai un Krievijai.

Sagaidāms, ka tuvākajā laikā naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC pulcēsies uz ārkārtas sanāksmi, lai apspriestu naftas tirgus regulēšanas pasākumus, norāda portāls.

Oktobra vidū kanādiešu muzikants un režisors Nils Jangs pieprasīja uzsākt ASV prezidenta Baraka Obamas impīčmentu par viņa necienīgo attieksmi pret apkārtējo vidi. Prezidentu jāatlaiž "par hidrauliskās laušanas tehnoloģijas izmantošanu, kas ir pretrunā ar amerikāņu tautas interesēm", uzskata Jangs.

Hidrauliskās laušanas metodi (fracking) izmanto naftas un gāzes ieguvē, tai skaitā "atdzīvinot" vecas atradnes. Šī procesa laikā ūdens, smilšu un dažādu ķīmisku vielu maisījums ar augsta spiediena palīdzību tiek ievadīts derīgo izrakteņu iegulās, laužot blīvus iežus un atbrīvojot tajos ieslēgtās gāzes un naftas iegulas. Ekologi to uzskata par bīstamu operāciju, jo procesā tiek izmantots liels daudzums ķīmisku savienojumu, kas nonāk gaisā un gruntsūdeņos.

Pētnieki uzskata, ka šis metodes sekas ir arī zemestrīces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!