Foto: AFP/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro trešdien aicināja īstenot dialogu ar ASV, kas līdzinātos gaidāmajam ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samitam, bet brīdināja, ka viņš nepakļausies Trampa draudiem.

"Es domāju, ka dialoga procesi starp Korejas Tautas Demokrātisko Republiku un ASV valdību ir ļoti pozitīvi un var kalpot par piemēru" attiecību atjaunošanai starp Vašingtonu un Karakasu, Maduro sacīja preses konferencē Venecuēlas dienvidu pilsētā Bolivarā.

Viņš tomēr atzīmēja, ka saspīlējums starp Balto namu un Venecuēlu atšķiras no saspīlējuma starp ASV un Ziemeļkoreju, jo "mums nav kodolraķešu".

Tomēr sarunas ar Phenjanu "var kalpot par piemēru, ka pasaulei ir vajadzīga tolerance, dialogs, respekts pret atšķirībām," Maduro sacīja pirms prezidenta vēlēšanu kampaņas pasākuma.

Svētdien gaidāmās Venecuēlas prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas boikotē opozīcija, un liela daļa starptautiskās sabiedrības ir nosodījusi šīs vēlēšanas kā neleģitīmas. Vašingtona ir nosaukusi šīs vēlēšanas par "krāpšanu" Maduro paturēšanai pie varas un ir noteikusi sankcijas pret Venecuēlu, lai izolētu Maduro režīmu.

"Es esmu gatavs tā atrisināšanai ar cieņu, respektu un dialogu, lai ASV agresija pret mūsu suverēno valsti beigtos. Venecuēla ir demokrātiska valsts," sacīja Maduro.

Viņš tomēr brīdināja, ka viņa valdība nepakļausies Trampa draudiem, kurš nav izslēdzis naftas embargo vai "militāra varianta" iespējamību. "Venecuēla negrasās padoties šai impērijai," teica Maduro, nosodot bijušo Venecuēlas baņķieru "spēcīgo lobiju", kuri atbalsta "ASV agresiju pret Venecuēlu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!