Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV kongresmeņi un cilvēktiesību aktīvisti aicina sastādīt "Magņitska saraksta" paplašināto variantu, kurā būtu iekļautas Krievijas augstākās amatpersonas un prezidenta Vladimira Putina tuvāki partneri.

Kā norāda izdevums "The Cable", Baraka Obamas administrācija iestājas pret saraksta paplašināšanu.

Atbilstoši "Magņitska likumam" Valsts departamentam cilvēktiesību pārkāpumos vainoto Krievijas amatpersonu saraksts līdz 13.aprīlim ir jāiesniedz Kongresā. Sarakstā iekļautajām amatpersonām būs aizliegts iebraukt ASV, turklāt arī viņu Savienoto Valstu aktīvi tiks iesaldēti.

Saraksts tiks katru gadu atjaunots.

Viens no "Magņitska likuma" autoriem kongresmenis Džeimss Makgoverns ir publicējis savu sarakstu, kurā ir iekļauti 280 uzvārdi. Tajā ietverta visa Krievijas Ģenerālprokuratūras vadība ar ģenerālprokuroru Juriju Čaiku priekšgalā, Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins, Maskavas pilsētas tiesas priekšsēdētāja Olga Jegorova, Federālā Drošības dienesta ekonomiskās drošības pārvaldes priekšnieks Viktors Voroņins, augstas Iekšlietu ministrijas un nodokļu dienesta amatpersonas.

ASV bezpeļņas organizācijas Valsts departamentam iesniegušas savu "Magņitska saraksta" variantu. Atbilstoši "The Cable" ziņām tajā ietverts arī Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs un bijušais preses ministrs Mihails Lesins.

"Es saprotu tās politiskās grūtības, ar kādām varētu sastapties administrācija, bet, ja tā pieņems "Magņitska likuma" šauru interpretāciju, tad Krievijā stingrā kursa piekritēji to uztvers kā iedrošinošu mājienu ar galvu un kā savas uzvaras zīmi," sacīja Makgoverns.

26.martā viņš nosūtīja Obamam vēstuli ar aicinājumu paplašināt sarakstu.

Ticama informācija par to, ka amatpersona ir saistīta ar darbībām, kuras likums definē kā cilvēktiesību pārkāpumus, ir pamats, lai šo amatpersonu ietvertu sankciju sarakstā, norādīja kongresmenis.

Obamas administrācija tomēr ir nolēmusi pieturēties pie stingrākiem kritērijiem, kurus izmanto Finanšu ministrija, kontrolējot ārvalstu aktīvus. Par katru amatpersonu, kas tiek iekļaut sankciju sarakstā, ir jābūt savāktiem pietiekami daudziem pierādījumiem, kurus varētu izmantot tiesas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!