Maķedonija svētdienas vakarā brīdināja par incidentu risku uz robežas ar Grieķiju, kur izveidojies simtiem migrantu sastrēgums pēc tam, kad Maķedonija noteica jaunus ierobežojumus, ļaujot ierasties tikai bēgļiem no bruņoto konfliktu zonām.

Maķedonijas prezidents George Ivanovs paziņoja, ka Gevgelijas kontrolpunkts uz Grieķijas robežas ir "kļuvis par sastrēguma vietu migrantiem un bēgļiem", kur "palielinās drošības riski".

Ivanovs sacīja, ka pastāv "augsts risks", ka varētu izcelties incidenti starp bēgļiem un ekonomiskajiem migrantiem, kā arī starp migrantiem un policiju un vietējiem iedzīvotājiem.

Sestdien šajā kontrolpunktā tika bloķēti vairāk nekā 1000 ekonomiskie migranti, kas pārsvarā bija no Irānas, Pakistānas un Bangladešas.

Migranti turēja plakātus ar aicinājumiem atvērt robežu. Uz dažiem plakātiem bija rakstīts "Mums ir žēl par Franciju, bet mēs neesam bīstami" pēc Francijas valdības paziņojuma, ka daži no 13. novembra Parīzes teroraktos aizdomās turētajiem ir izmantojuši migrantu krīzi, lai nemanīti iekļūtu Francijā.

Maķedonijas un Serbijas teritoriju šogad šķērsojuši simtiem tūkstoši migrantu un bēgļu no Tuvajiem Austrumiem un citiem reģioniem, lai nokļūtu turīgajās un bēgļiem labvēlīgajās Ziemeļeiropas valstīs, sevišķi Vācijā vai Zviedrijā.

Maķedonija un Serbija ceturtdien noteica ierobežojumus, atļaujot ierasties bēgļiem tikai no noteiktām valstīm - Afganistānas, Sīrijas un Irākas.

Migranti, kuru tālākais ceļš tika bloķēts, piektdien apsēdās uz dzelzceļa sliedēm, traucējot vilcienu satiksmi starp Grieķiju un Maķedoniju.

Ivanovs sacīja, ka pie robežas sapulcējušies ekonomiskie migranti arī neļauj turpināt ceļu apmēram 3000 bēgļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!