Foto: AFP/Scanpix

Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs piektdien aicinājis Eiropas Savienības (ES) līderus vairāk palīdzēt Maķedonijai imigrācijas krīzē, kurā viņš vaino Briseli.

Ivanovs sacīja, ka Maķedonija saskaras ar neiedomājamu spiedienu, pateicoties vieglumam, ar kādu imigranti var sasniegt Grieķiju no Turcijas.

"Situācija vairs nemainās pa dienām, bet pa stundām," viņš piebilda.

"Eiropai tagad ir vairāk mūru nekā Aukstā kara laikā," norādīja Ivanovs, piedaloties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) seminārā Romā.

Cenšoties noslēgt savas robežas, lai nepieļautu tūkstošiem imigrantu izplūšanu no Grieķijas caur Rietumbalkāniem, tiem dodoties uz bagātākajām Eiropas valstīm, "Maķedonija aizstāv Eiropu no pašas Eiropas," paziņoja Ivanovs.

Nelegālo imigrantu Balkānu maršruta valstis sākušas pastiprināt robežkontroli, kopš Austrija paziņoja, ka turpmāk pieņems ne vairāk kā 80 patvēruma pieprasījumus dienā un ļaus savu teritoriju tranzītā šķērsot ne vairāk kā 3200 imigrantiem dienā.

Līdz ar stingrāku noteikumu ieviešanu tūkstošiem nelegālo imigrantu iestrēguši Grieķijā.

Ivanovs kritizēja EDSO par nespēju paredzēt šo imigrantu krīzi, apšaubot tās kā Eiropas drošības organizācijas nozīmi.

"Tas pats attiecas uz ES - tā ir liela miera un pārticības laikos, nevis tad, kad runa ir par drošību," viņš piebilda.

"Tā aizvāca savas iekšējās robežas, nenodrošinot ārējās, un tagad katrai dalībvalstij ir jāpārņem kompetence, ko ES nav spējusi īstenot," norādīja Maķedonijas prezidents.

ES ir apsolījusi simtiem miljoniem eiro palīdzībai Grieķijai bēgļu krīzes risināšanā. Maķedonijai un citām valstīm, kas neietilpst ES, atvēlēta daudz mazāka summa.

"Eiropa ir tikai tik stipra, cik tās vājākais posms, un šodien tas posms ir Grieķija," norādīja Ivanovs.

"ES kā veselums ir tikai tik stiprs, cik Maķedonijas drošība. Tādēļ gan Grieķijai, gan Maķedonijai ir jāpalīdz (..). Lai izvairītos no krīzes, nepieciešams iztukšot Grieķijas teritoriju no imigrantiem, cik ātri vien iespējams, nevis Balkānu maršrutā, bet pa gaisa koridoriem," norādīja Ivanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!