Foto: AFP/Scanpix

Republikānis Evans Makmalins, kurš nolēmis startēt ASV prezidenta vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts, trešdien vakarā Soltleiksitijā, Jūtā, oficiāli uzsāka savu prezidenta vēlēšanu kampaņu.

Bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes līdzstrādnieks, kurš sevi pozicionē kā konservatīvo alternatīvu Republikāņu partijas kandidātam Donaldam Trampam, tikai šonedēļ paziņoja par nodomu kandidēt uz augsto amatu.

Lai panāktu sava vārda iekļaušanu vēlēšanu biļetenos Jūtā, Makmalinam ir jāsavāc 1000 parakstu.

Makmalins trešdien sacīja, ka, neraugoties uz vēlo iesaistīšanos priekšvēlēšanu cīņā, ir lepns, ka var vēlētājiem piedāvāt alternatīvu.

"Mums, kā man šķiet, 24 stundu laikā ir 60 000 brīvprātīgo, kas ir pieteikušies visā valstī. Man nav nekāda priekšstata, kādi šie skaitļi ir šobrīd, varbūt tie jau ir dubultojušies," sacīja Makmalins.

"Man piezvanīja "Google" un sacīja, ka cilvēki [tīmeklī] vairāk meklē manu, nevis Donalda vārdu," viņš piebilda.

Makmalins vēl nesen bija Pārstāvju palātas republikāņu konferences vecākais politikas direktors.

"Nekad nav par vēlu, lai darītu to, kas ir pareizi, un Amerika ir pelnījusi kaut ko daudz labāku par to, ko mums var piedāvāt Donalds Tramps vai Hilarija Klintone," paziņojumā, kas pirmdien publicēts sociālajā tīklā "Facebook", skaidroja Makmalins.

40 gadus vecā Makmalina iesaistīšanās priekšvēlēšanu cīņā ir vēl viens atgādinājums, ka republikāņu kustība "Never Trump" ("Trampu - nekad") arī trīs mēnešus pirms vēlēšanām aktīvi cenšas pretoties Manhetenas nekustamo īpašumu magnāta kandidatūrai.

Tiesa, Makmalina ceļš var izrādīties ārkārtīgi sarežģīts. Vairākos štatos jau ir nokavēts beigu termiņš kandidāta vārda iekļaušanai biļetenos, turklāt valsts mērogā Makmalina vārds līdz šim bija pilnīgi nezināms.

Iepriekšējiem kustības "Never Trump" centieniem izvirzīt alternatīvu kandidātu nav bijis sekmju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!