Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā gan centriski noskaņotais kandidāts Emanuels Makrons, gan galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna var cerēt uz 25% balsu, taču otrajā kārtā Makrons gūs pārliecinošu uzvaru, liecina otrdien publicētie aptaujas rezultātu.

Saskaņā ar aptauju, kuras laikā no 31. marta līdz 2. aprīlim Parīzes Politisko pētījumu institūts pēc laikraksta "Le Monde" pasūtījuma intervējis 14 300 respondentu, Makrons 7. maijā varētu saņemt 61% balsu, kamēr par Lepēnu grasās balsot 39% francūžu.

Tikmēr konservatīvo kandidāts Fransuā Fijons, kurš ierauts sievas un bērnu viltus nodarbinātības skandālā, pirmajā kārtā, kas paredzēta 23. aprīlī, ar 17,5% balsu paliktu trešajā vietā un būtu spiests no cīņas izstāties.

Savukārt kreiso ekstrēmistu kandidāts Žans Liks Melanšons var cerēt uz 15% balsu, bet šobrīd pie varas esošo sociālistu kandidātu Benuā Amonu atbalsta tikai desmit procenti vēlētāju.

Tajā pašā laikā salīdzinājumā ar iepriekšējo, marta vidū veikto aptauju krasi sarucis neizlēmušo vēlētāju skaits un par savu izvēli stingru pārliecināti šobrīd ir jau 64% respondentu.

Vispārliecinātākie ir Lepēnas atbalstīji, no kuriem 82% apgalvojuši, ka ir pārliecināti par savu izvēli. Starp Fijona sekotājiem par savu izvēli ir pārliecināti 75%, bet starp Makrona atbalstītājiem - 61%. Tūlīt aiz viņiem ar 60% seko Melanšona atbalstītāji. Vislielākās šaubas starp piecu vispopulārāko kandidātu atbalstītājiem izrāda Amona vēlētāji, no kuriem tikai 52% ir pārliecināti par savu izvēli.

Kopumā vēlēšanās startē 11 kandidāti, un otrdienas vakarā viņi visi aci pret aci tiksies televīzijas debatēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!