Foto: Reuters/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien ierosinājis par trešdaļu samazināt likumdevēju skaitu abās parlamenta palātās.

Uzrunājot abas parlamenta palātas, kas bija sapulcējušās Versaļas pilī, Makrons sacīja, ka izmaiņām, kuras viņš solīja jau priekšvēlēšanu laikā, būs "pozitīva ietekme uz vispārējo parlamenta darba kvalitāti". Francijas augšpalātā Senātā pašreiz ir 348 vietas, bet parlamenta apakšpalātā Nacionālajā sapulcē - 577 vietas.

Makrons arī paziņoja, ka Francija līdz šim atradusies uz nepareizā ceļa, bet tagad ir gatava nostāties uz "radikāli jaunas takas". Viņš arī pavēstīja, ka rudenī atcels ārkārtas stāvokli.

Runājot par Eiropas Savienību (ES), Makrons sacīja, ka tā ir pazaudējusi savu ceļu, un aicināja "jaunās paaudzes līderus" atdzīvināt bloku. "Eiropas namu novājinājusi birokrātijas izplatīšanās un augošais skepticisms, kas rodas no tā," sacīja 39 gadus vecais Francijas prezidents. "Pēdējie desmit gadi bijuši nežēlīgi Eiropai. Mēs esam izkļuvuši no krīzēm, bet pazaudējuši savu ceļu," norādīja Makrons, kurš arī priekšvēlēšanu kampaņā solīja ienest jaunu dzīvību ES.

"Es stingri ticu Eiropai. Bet es neuzskatu skepticismu par nepamatotu," viņš piebilda. Makrons sacīja, ka ES būtu jāpieliek punkts "dienaskārtību un grafiku tirānijai" un jāstājas pretī trūkumiem, kuru simptoms ir "Breksits". Viņš paziņoja, ka Francija un Vācija līdz gada beigām sāks organizēt visā Eiropā demokrātiskas sanāksmes, kurās tiks debatēts par ES un kuru mērķis būs Eiropas atdzīvināšana. Katra ES dalībvalsts varēs brīvi piedalīties vai nepiedalīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!