Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien mudināja Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu izrādīt drosmi attiecībās ar palestīniešiem, lai vairotu labo gribu un sekmētu miera procesa atdzīvināšanu.

"Es mudinu premjerministru izrādīt drosmi viņa attiecībās ar palestīniešiem, lai mūs izvestu no pašreizējā strupceļa," pēc sarunām ar Izraēlas līderi Parīzē sacīja Makrons.

Viņš arī skubināja Netanjahu pārtraukt izraēliešu kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās palestīniešu teritorijās.

Makrons sāka savu sagatavoto paziņojumu, "nosodot visus uzbrukumus pēdējās dažās stundās un dienās" pret Izraēlu, kas sekojuši pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma, ar kuru viņš Jeruzalemi atzina par Izraēlas galvaspilsētu.

Netanjahu vēl sestdien nopēla Eiropas "liekulību" par tās līderu nosodījumu Trampa lēmumam, norādot, ka no Gazas joslas izšautās raķetes arī būtu pelnījušas kritiku.

Netanjahu svētdien viesojas Parīzē, bet pirmdien viņš būs Briselē, kur paredzēta tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem.

Tramps trešdien paziņoja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas.

Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Rietumu līderi pēc Trampa paziņojuma uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Makrons jau trešdien pauda nožēlu par Trampa lēmumu, vienlaikus mudinot "par katru cenu izvairīties no vardarbības".

"Francija un Eiropa ir uzticīga divu valstu risinājumam - ar Izraēlu un Palestīnu līdzās mierā un drošībā starptautiski atzītās robežās, ar Jeruzalemi kā abu valstu galvaspilsētu," sacīja Makrons.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret Trampa lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Indonēzijā, Malaizijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

Pērn decembrī ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā teikts, ka tā "neatzīs nekādas izmaiņas 1967.gada 4.jūnija [robežas] līnijās, tai skaitā attiecībā uz Jeruzalemi, izņemot tās izmaiņas, par kurām puses ir vienojušās sarunās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!