Foto: AP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņoja par jaunu rīcības plānu priekšpilsētu sociālo problēmu risināšanai.

Otrdienas vakarā sakot runu Francijas televīzijā, Makrons teica, ka šim plānam ir arī mērķis novērst islāmisku radikalizāciju, kas var piemeklēt jauniešus, kuri dzīvo problemātiskos rajonos.

Prezidents sacīja, ka cilvēki bieži radikalizējušies priekšpilsētās, jo valstij bieži nav bijis citu risinājumu, ko viņiem piedāvāt.

"Šī radikalizācija ir ieguvusi sev vietu, kamēr republika ir atteikusies no savējās," teica Makrons. Viņš ieskicēja šo plānu un sacīja, ka to detalizētāk izklāstīs februārī.

Plāns paredz atbalstīt firmas, kas noslēdz pilna laika darba līgumus ar bezdarbniekiem no nabadzīgiem rajoniem, kā arī spēcīgāk izskaust diskrimināciju darbavietās.

Makrons ir paredzējis piešķirt 10 miljardus eiro uzlabojumiem priekšpilsētās. Viņš arī paziņoja, ka bibliotēkas būs atvērtas līdz vēlākam vakaram, vientuļie vecāki saņems lielāku atbalstu un tiks uzlabota veselības aprūpe.

Francijas problemātiskajās priekšpilsētās bieži ir augsts bezdarba līmenis, nabadzība un ierobežotas dzīves iespējas. Makrons pēdējā laikā ir pieminējis "zināmu pilsētu rajonu pārvēršanos par geto".

Dažādas Francijas valdības gadu gaitā ir mēģinājušas atrisināt priekšpilsētu sociālās problēmas, tērējot šim mērķim miljardiem eiro.

Šis jautājums saasinājās līdz vardarbībai 2005.gadā, kad priekšpilsētās izcēlās masu nekārtības un tika aizdedzināti tūkstošiem automobiļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!