Foto: Reuters/Scanpix

Malaizijas varasiestādes ceturtdien ir apstiprinājušas, ka nodos Phenjanai februārī Kualalumpurā noslepkavotā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna pusbrāļa līķi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Malaizijas premjers Nadžips Razaks paziņoja, ka kriminālizmeklēšanas vadītājs ir devis akceptu mirstīgo atlieku nodošanai.

Iepriekš Malaizija atteicās atdot līķi Phenjanai, kamēr nav veiktas visas pārbaudes. Slepkavība izraisīja diplomātisku strīdu starp Malaiziju un Ziemeļkoreju.

Premjers norāda, ka tagad dzimtenē varēs atgriezties deviņi Malaizijas pilsoņi, kuriem Ziemeļkoreja liegusi izbraukšanu no valsts, savukārt Malaizija ļaus izbraukt savā valstī esošajiem ziemeļkorejiešiem.

Malaizija slepkavībā tiešas apsūdzības Ziemeļkorejai nav izteikusi, taču aizdomas norāda uz tās iesaisti. Malaizija Ziemeļkorejai pieprasīja izdot četrus ziemeļkorejiešus, no kuriem trīs, domājams, slēpjas Ziemeļkorejas vēstniecībā Malaizijā. Nav paskaidrots, vai arī šīm personām tagad būs atļauts izbraukt no valsts.

Saistībā ar slepkavību četri ziemeļkorejieši izsludināti arī Interpola meklēšanā.

Vēstīts, ka 13. februārī Kualalumpuras starptautiskajā lidostā apmēram stundu pirms tam, kad 45 gadus vecajam diktatora pusbrālim bija paredzēts iekāpt reisā uz Makao, izlidošanas zālē viņam uz sejas tika uzliets kāds šķidrums. Uzbrukumu veikušas divas sievietes. Viņš, sāpēs mokoties, tika nogādāts lidostas klīnikā, bet pa ceļam uz vietējo slimnīcu nomira.

Autopsijā noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija sirdslēkme - viņš tika noslepkavots ar letālu nervu toksīnu VX, kas tiek ražots ķīmiskajiem ieročiem. Dienvidkorejas un ASV amatpersonas uzskata, ka Kimu Čennamu nogalinājuši Ziemeļkorejas atsūtīti aģenti.

Ziemeļkorejas diplomāti iepriekš pieprasīja atdot Kima Čennama līķi, vēlāk Ziemeļkorejas vēstnieks Malaizijā paziņoja, ka Phenjana neatzīst Malaizijas veikto līķa autopsiju un apvainoja Malaiziju, ka tā pakļaujas Dienvidkorejai.

Malaizijā policijas apcietinājumā atrodas divas sievietes - vjetnamiete un indonēziete -, kas, kā uzskata izmeklētāji, pastrādājušas slepkavību, kā arī viens ziemeļkorejietis, kurš var būt iedevis šīm sievietēm indi slepkavībai.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izcēlās pēc tam, kad Kims Čennams 2001. gadā ar viltotiem dokumentiem mēģināja ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!