Foto: Reuters/Scanpix

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore otrdien pauda cerību, ka vēlēšanas nemieru novārdzinātajā valstī varētu sarīkot līdz 31.jūlijam.

Traore teica, ka ir apņēmības pilns "pēc iespējas drīzāk.. vai līdz 31.jūlijam noorganizēt tīras vēlēšanas, kas ir caurskatāmas un uzticamas".

Mali pagaidu prezidents, uzstājoties konferencē Etiopijas galvaspilsētā, pateicās "visai starptautiskajai sabiedrībai". Konferences dalībvalstis kopumā solīja 455,4 miljonus ASV dolāru (236,8 miljonus latu) kā militāro palīdzību cīņā ar islāmistu nemierniekiem valsts ziemeļos un humāno palīdzību.

"Vēlos atkārtoti paust mūsu apņemšanos vadīt pārejas laiku Mali ar vienu darba kārtības jautājumu - atgūt okupētās teritorijas, kā arī galvenokārt atjaunot normālu konstitucionālo situāciju Mali," piebilda Traore.

Vēlēšanu organizēšana un Mali ziemeļu atbrīvošana ir pārejas laika valdības galvenie uzdevumu, lai atjaunotu mieru valstī pēc pērn notikušā apvērsuma.

Arī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns svētdien norādīja, ka Mali valdībai ir jāīsteno politiskais process, kas ietver visas puses, tādējādi "pilnībā atjaunojot konstitucionālo kārtību valstī".

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot pērn 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!