Foto: Reuters/Scanpix

ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāta Donalda Trampa bijušā kampaņas vadītāja Pola Manaforta vietnieks Ukrainas operācijās Konstantīns Kiļimņiks, domājams, bijis saistīts ar Krievijas izlūkdienestu, vēsta laikraksts "Financial Times".

Manaforta komandā tas nav bijis noslēpums, ka militārais lingvists Kiļimņiks bijis saistīts ar Krievijas militāro izlūkdienestu, liecina cilvēki, kas strādājuši kopā ar Krievijas pilsoni Kiļimņiku.

"Brīnišķīgās angļu valodas dēļ" Kiļimņiks pieņemts Manaforta komandā laikā, kad Manaforts strādājis ar Doņeckas oligarhu Rinatu Ahmetovu. Pakāpeniski Kiļimņikam uzticēts arvien vairāk pienākumu.

Tā kā Kiļimņiks bijis Manaforta galvenais palīgs, viņam bijusi nodrošināta piekļuve augstākajām reģiona personām - "no [Ukrainas eksprezidenta Viktora] Janukoviča un oligarhiem miljardieriem līdz visaugstākajiem Rietumu diplomātiem".

Arī šobrīd Manaforts un Kiļimņiks uztur ciešus sakarus.

"Tā ir ļoti nopietna problēma, ņemot vērā, ka Krievijas izlūkdienesta amatpersona varēja atrasties viena rokasspiediena attālumā no prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa," sacīja avots.

Ukrainas varasiestādes ceturtdien publicēja Janukoviča Reģionu partijas "melnās grāmatvedības" materiālus, kuros minēts Manaforta vārds.

Izmeklēšana saistībā ar skandālu ap Manafortu, kurš atbilstoši ASV preses liecībām no 2007. līdz 2012. gadam par Janukoviča un Reģionu partijas konsultēšanu slepus varētu būt saņēmis 12,7 miljonus dolāru, turpinās.

Manaforts piektdien atkāpās no Trampa kampaņas vadītāja amata.

ASV Demokrātu partijas Baltā nama kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas vadītājs Robijs Muks pagājušo pirmdien pieprasīja Trampa kampaņas štābam atklāt visus sakarus ar Krieviju, ņemot vērā apsūdzības par maksājumu saņemšanu no Janukoviča partijas, kas sākotnēji bija publicētas laikrakstā "New York Times".

Demokrāti uzstāja, ka Trampa štābam ir jāatbild uz "New York Times" apsūdzībām, ņemot vērā "Trampa proputiniskās politikas nostājas".

Trampa kritiķi arvien biežāk apgalvo, ka Ņujorkas miljardiera ievēlēšana ASV prezidenta amatā nāktu par labu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

ASV Demokrātu partija pat apsūdzējusi Krieviju partijas Nacionālās komitejas e-pastu uzlaušanā Trampa interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!