Foto: Shutterstock

Marokas pilsētas Fesas lidostā tika aizturēts “radikalizējies” Francijas pilsonis, kad viņš tur ielidoja ar mačeti, nažiem un benzīna pudeli savā bagāžā, trešdienas vakarā paziņoja Francijas varas iestādes.

31 gadu vecais vīrietis, kurš iepriekš bija atradies mājas arestā Francijā, tika aizturēts svētdien, ierodoties Fesā, kad varas iestādes atrada viņa bagāžā minētos priekšmetus, kā arī melnu slēpotāja masku.

Viņš ieradās Marokā ar zemo cenu aviosabiedrības "Ryanair" reisu no Francijas rietumu pilsētas Nantes. Reģistrējoties reisam, viņam neradās nekādas problēmas, lai gan Francijā ir pastiprināti drošības pasākumi pēc džihādistu grupējuma "Daesh" novembrī sarīkotajiem Parīzes teroraktiem, kuros nogalināti 130 cilvēki.

Francijas amatpersonas paziņoja, ka aizturētais Maniels Brustaijs ir bijušais karavīrs, kurš 2014.gadā tika padzīts no armijas pēc ziņojuma, ka viņš radikalizējies misijas laikā Džibuti.

Pēc atvaļināšanas no armijas viņš kļuva par radikalizējušos musulmaņu grupas līderi Francijas rietumu pilsētā Anžērā un pat organizēja "paramilitāra stila mācības", no kurām vienas notika dažas dienas pirms Parīzes teroraktiem, liecina Francijas izlūkošanas informācija.

Novembrī pēc Parīzes teroraktiem Brustaijs tika aizturēts un viņam tika noteikts mājas arests.

Luāras-Atlantijas reģiona administrācija paziņoja, ka Brustaijs vairs nebija mājas arestā, kad viņš reģistrējās avioreisam, un nav bijis iemesla neļaut viņam atstāt Franciju.

Saskaņā ar Marokas medijos publicētām fotogrāfijām viņa bagāžā bija vismaz četri virtuves naži, mačete, divi kabatas naži, steks, slēpotāja maska un benzīna pudele.

Citā fotogrāfijā Brustaijs bija redzams ar noskūtu galvu un garu bārdu.

Luāras-Atlantijas reģiona administrācija paziņoja, ka Francija bija informējusi Marokas iestādes par šo vīrieti un viņa aizturēšana Fesā "nebija nejaušība".

"Ryanair" pavēstīja, ka par šo lietu ir atbildīgas "Nantes lidostas drošības amatpersonas, kas veic izmeklēšanu".

Reģiona administrācija paziņoja, ka Brustaija rokas bagāžā nebija nekā neparasta, savukārt viņa reģistrētajā bagāžā nebija sprāgstvielu, tāpēc tā bez problēmām izgāja pārbaudi ar elektroniskiem detektoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!