Foto: AP/Scanpix

Krievijas policija pirmdien Maskavas centrā aizturējusi 420 cilvēkus, kas bija ieradušies pie Zamoskvorečjes tiesas, lai paustu savu atbalstu tā dēvētajā "Bolotnaja lietā" apsūdzētajiem.

Par to, atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas Maskavas Galvenās pārvaldes paziņoto, pirmdienas vakarā vēsta Kremļa opozīcijai simpatizējošais televīzijas kanāls "Doždj".

Policija lēš, ka nesakcionētajā mītiņā piedalījušies vismaz 500 cilvēki, bet notiekošo vērojuši aptuveni 150 masu mediju pārstāvji. Tikmēr protesta akciju dalībnieki un vērotāji saskaitījuši aptuveni 3000 protestētājus.

Protestētāju aizturēšanu policija aizbildina ar to, ka protesta akcijas dalībnieki, kuru vidū ir opozicionāri Aleksejs Navaļnijs, Iļja Jašins un Sergejs Parhomenko, nav pakļāvušies likumsargu vairākkārtējām prasībām pārtraukt sabiedriskās kārtības traucēšanu un nav pakļāvušies "kārtībnieku" likumīgajām prasībām.  

"Bolotnaja lietā" apsūdzēto atbalstītāji aizturēti arī Sanktpēterburgā, kur policija par piedalīšanos protesta akcijā aizturējusi aptuveni 50 cilvēkus.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien Maskavas Zamorskorečjes tiesa nolasīja spriedumu septiņiem cilvēkiem, kas apsūdzēti par piedalīšanos masu nekārtībās, kas 2012. gada 6. maijā, dienu pirms prezidenta Vladimira Putina inaugurācijas ceremonijas piedalījās protesta akcijās jeb tā dēvētajā Miljonu maršā, kuru laikā likumsargi, mēģinot apturēt protesta akcijas norisi, izprovocēja sadursmes.

Visbargākais sods - četri gadi stingrā režīma kolonijā -  piespriesti Sergejam Krivovam. Andrejam Barabanovam piespriesti trīs gadi un septiņi mēneši ieslodzījumā, bet Denisam Luckevičam, Stepanam Ziminam un Aleksejam Polihovičam - trīsarpus gadi ieslodzījumā. Divarpus gadi cietumā piespriesti Jaroslavam Belousovam, bet Artjomam Savelovam - divi gadi un septiņi mēneši. Aleksandrai Naumovai piespriests nosacīts sods.

Pirmdien notiesāto "Bolotnaja lietas" figurantu advokāti Dmitrijs Dubrovins, Svetlana Sidorkina un Dmitrijs Borko uzskata, ka, lai arī viņu aizstāvamajiem uzrādītās apsūdzības ir bijušas nepamatotas un neatbilstošas nodarījumam, tiesas spriedums esot vērtējams kā uzvara "par trim ceturtdaļām", jo apsūdzētajiem sākotnēji prasīts piespriest ievērojami bargākus sodus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!