Foto: AFP/Scanpix
Maskavas varasiestādes devušas atļauju 24.decembrī Akadēmiķa Saharova prospektā ieplānotajai akcijai par godīgām vēlēšanām, atsaucoties uz mikroblogā "Twitter" publicēto Maskavas domes deputāta Iljas Ponomarjova paziņojumu, trešdien vēsta "Lenta.ru".

Prasības pieteikumā pasākuma organizatori norādījuši, ka akciju vēlas rīkot vienā no trim vietām, un mērija to atļāva Saharova prospektā.

Iepriekš nacionālās kustības "Russkije" līderis Dmitrijs Demuškins pēc vizītes mērijā aģentūrai "Interfakss" paziņojis, ka 24.decembrī "Maskavas centrā jebkādas masu akcijas ir aizliegtas". Nacionālistiem piedāvāts akciju sarīkot Saharova laukumā vai Maskavas dienvidaustrumu rajonā Ļubļinā. No pēdējā varianta akcijas rīkotāji atteikušies uzreiz, bet variantu ar Saharova laukumu nolēmuši apdomāt.

Opozīcija nolēma vēl vienu protesta akciju rīkot pēc 10.decembrī notikušā mītiņa Bolotnoja laukumā, kurā sapulcējās vairāki desmiti protestētāju.

Jau vēstīts, ka vēlēšanas Krievijas domē notika 4.decembrī un tajās vairākuma atbalstu guva prezidenta Dmitrija Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija". Taču jau uzreiz pēc vēlēšanām mediji un Krievijas sabiedrība ziņoja par pārkāpumiem, tostarp vēlēšanu rezultātu viltošanu un balsu pirkšanu.

Lai izteiktu neapmierinātību ar vēlēšanu iznākumu, Maskavas un citu pilsētu ielās izgāja demonstranti, prasot atcelt vēlēšanu rezultātus un izsludināt jaunas vēlēšanas. Sestdien Maskavas ielās pulcējās aptuveni 60 000 protestētāju, un ārvalstu mediji šo demonstrāciju jau nosaukuši par lielāko Krievijas vēsturē.

Pēc akcijas Medvedevs interneta vietnē "Facebook" publicēja paziņojumu, kurā pauda, ka nepiekrīt izteikumiem par negodīgām vēlēšanām, taču solīja pārbaudīt visas šaubas.

Ārvalstu mediji pauda, ka pēc šiem protestiem Putins ir izkritis no neaizskaramo saraksta un pauda, ka notikušais atstās iespaidu uz gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, kuras notiks 2012.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!