Foto: AP/Scanpix

Slepenu informāciju nopludinājušā bijušā ASV izlūkdienestu līgumdarbinieka Edvarda Snoudena tēvs ceturtdien ieradies Maskavā un cer satikt savu Krievijā patvērumu radušo dēlu, vēsta aģentūra "Reuters".

Lons Snoudens lidostā žurnālistiem pastāstīja, ka ir "ļoti pateicīgs" par to, ka viņa dēls ir drošībā un brīvs, informē "Reuters".

"Es esmu šeit, lai uzzinātu vairāk situāciju, kādā atrodas mans dēls. Es ceru uzzināt par apstākļiem, viņa veselību un pārrunāt juridiskās iespējas," paziņoja Snoudens vecākais, kuru lidostā sagaidīja dēla advokāts Anatolijs Kučerena.

30 gadu vecais Snoudens patvērumu Krievijā ieguva augustā, kad jau vairākas nedēļas bija pavadījis Maskavas Šerementjevas lidostas tranzīta zonā, jo ASV varas iestāžu anulēto dokumentu dēļ nevarēja pamest valsti.

Bijušais ASV izlūkdienestu tehniskais līgumdarbinieks Snoudens jūnija sākumā britu laikrakstam "The Guardian" nodeva slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV jūnijā Snoudenam izvirzīja apsūdzības spiegošanā un valsts īpašuma zādzībā. ASV varas struktūras tad izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

Snoudens bija devies uz Honkongu, no kuras vēlāk aizlidoja uz Maskavu, bet viņa tālākais mērķis bijusi kāda Latīņamerikas valsts.

Snoudens ir izvirzīts Eiroparlamenta Saharova balvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!