Krievijā ierosināta krimināllieta par Krievijas televīzijas žurnālista bojāeju svētdien notikušā apšaudē pie armijas daļas Doņeckā, atsaucoties uz Izmeklēšanas komisiju, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Krimināllieta ierosināta par operatora Anatolija Kļjana slepkavību, izmantojot "aizliegtas kara metodes un līdzekļus". Noziegumos Maskava vaino Ukrainas militāristus.

Krievijas telekanāla darbinieks kļuva "par kārtējo Ukrainas varas, kas rupji ignorē vispārpieņemtas starptautiskas normas civiliedzīvotāju aizsardzībai, upuri", teikts Maskavas izmeklētāju paziņojumā.

Iepriekš Krievijas televīzijas "Pirmais kanāls" apstiprināja, ka apšaudē Doņeckā nāvējošu ievainojumu guva 68 gadus vecais kanāla operators.

Vietnes "Forbes.ru" žurnālists Orhans Džemaļs, kurš bija Doņeckas apšaudes liecinieks, raksta, ka žurnālistus pirms traģēdijas, solot "ekskluzīvu" materiālu, sapulcinājusi tā sauktās "Doņeckas Tautas Republikas" pašpasludinātā valdība un speciāli norīkotā autobusā ievedusi tieši uguns zonā pie Ukrainas armijas bāzes. Žurnālists pieļauj, ka tas tā bijis speciāli organizēts.


Savukārt sociālajos tīkos parādījušās fotogrāfijas, ka žurnālistu autobusu vadījis militārajā formā tērpts prokrieviskais kaujinieks.


Ja tic Ukrainas amatpersonu un mediju ziņām, tad tieši prokrieviskie kaujinieki ir tie, kas neievēro prezidenta Petro Porošenko izsludināto uguns pārtraukšanu un regulēti uzbrūk armijas pozīcijām.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

20. jūnijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko izsludināja nedēļu garu vienpusēju uguns pārtraukšanu, lai ļautu prokrieviskajiem kaujiniekiem nolikt ieročus vai pamest Ukrainu. Lai gan kaujinieki pamieru pārkāpa desmitiem reižu, Porošenko piektdien vakarā paziņoja, ka pagarina uguns pārtraukšanu vēl par 72 stundām - līdz pirmdienas, 30. jūnija, vakaram.

Svētdien Donbasa, Dņepras un Aidaras brīvprātīgo kaujinieku bataljoni un Maidana kustības sabiedriskās organizācijas Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pieprasījušas pārtraukt pamieru valsts Austrumos un izsludināt kara stāvokli. Daudzi uzskata, ka uguns pārtraukšana nāk par labu separātistiem, kuriem rodas iespēja pārgrupēties un apbruņoties. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!