Foto: Reuters/Scanpix

Maskava sestdien pārmeta Vašingtonai iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās, šādi reaģējot uz ASV Valsts departamenta paziņojumu, ka Krievijas varasiestādes acīmredzot ir izvērsušas "raganu medības" pret nevalstiskajām organizācijām.

Kā piektdien apliecināja ASV Valsts departamenta preses pārstāve Viktorija Ņūlenda, Vašingtona ir satraukta par bezprecedenta pārbaužu vilni vismaz 100 vadošajās Krievijas un ārzemju nevalstiskajās organizācijās. "Šīs inspekcijas acīmredzot ir mērķētas uz svarīgu pilsoniskās sabiedrības aktivitāšu vājināšanu visā valstī," viņa pavēstīja žurnālistiem. "Šo inspekciju mērogs mums patiesi rada bažas, ka tās ir kaut kāda veida raganu medības."

Turpretī Krievijas Ārlietu ministrija Ņūlendas izteikumus nodēvējusi par ciniskiem un provokatīviem.

Savukārt Vašingtonas paziņojumu, ka tā, izmantojot starpniekus, turpinās finansēt vairākas Krievijas aktīvistu organizācijas, Maskava raksturojusi kā "tiešu iejaukšanos mūs iekšējās lietās."

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā Krievijā pārbaudes notikušas vairāk nekā 100 nevalstiskajās organizācijās, arī starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju "Human Rights Watch" un "Amnesty International" birojos.

Varasiestāžu veiktās kratīšanas nevalstiskajās organizācijās šonedēļ asi nosodīja arī vairāki Kremļa cilvēktiesību padomes locekļi, norādot, ka šādas rīcības mērķis ir paralizēt aktīvistu darbu un apklusināt kritiķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!