Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrija sestdien izsaukusi ASV diplomātiskās misijas Maskavā vadītāja vietas izpildītāju Entoniju Godfreju un izsniegusi viņam protesta notu "attiecībā uz Amerikas varasiestāžu plāniem pārmeklēt Krievijas tirdzniecības pārstāvniecību Vašingtonā", kas sestdien tiek slēgta līdz ar Krievijas ģenerālkonsulātu Sanfrancisko un tirdzniecības pārstāvniecību Ņujorkā.

Kā teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā, Amerikas Savienotās Valstis "piedraudējušas uzlauzt ieejas durvis". Dokumentā gan nav norādīts, kas tieši izteicis šādus draudus.

Kā teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā, Maskava uzskata "plānoto nelikumīgo Krievijas diplomātisko telpu pārmeklēšanu bez Krievijas amatpersonu klātbūtnes un draudus uzlauzt ārdurvis par nepieredzētu agresīvu aktu, ko ASV izlūkdienesti var izmantot kā pret Krieviju vērstu provokāciju, lai cita starpā ievietotu tur kompromitējošus materiālus".

Jau ziņots, ka ASV ceturtdien lika Krievijai slēgt ģenerālkonsulātu Sanfrancisko un tirdzniecības pārstāvniecības Vašingtonā un Ņujorkā, šādi atbildot uz Maskavas pieprasīto ASV diplomātu skaita samazināšanu Krievijā.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka lēmums pieņemts "paritātes garā" un iestādes jāslēdz līdz sestdienai.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova piektdien arī pavēstīja, ka "amerikāņu specdienesti nodomājuši 2. septembrī veikt kratīšanu konsulātā Sanfrancisko, tai skaitā darbinieku dzīvokļos, kuri dzīvo šajā ēkā un kuriem ir imunitāte". Viņa apsūdzēja ASV varas iestādes, ka tās rada "tiešus draudus" Krievijas pilsoņu drošībai un pārkāpj viņu diplomātisko imunitāti.

Pēc Zaharovas teiktā, ka Federālais izmeklēšanas birojs FIB licis diplomātiem un viņu ģimenēm atstāt savus dzīvokļus uz laiku no 10 līdz 12 stundām. "Mēs runājam par iebrukumu konsulātā un diplomātiskā personāla mājokļos; vēl jo vairāk – viņi tiek izraidīti ārā, lai netraucētu FIB aģentiem," viņa paziņoja.

Kremlis augusta sākumā pieprasīja ASV līdz 1.septembrim samazināt diplomātisko personālu Krievijā par 755 cilvēkiem. Atbilstoši Maskavas skaidrojumam tas ir pretsolis ASV jaunajām Krievijai noteiktajām sankcijām.

Kā ziņots, no Krievijas ģenerālkonsulāta ēkas Sanfrancisko piektdien pa skursteni izplūda kodīgi melni dūmi. Ugunsdzēsējus, kas ieradās notikuma vietā, raidīja prom no ēkas iznākušie konsulāta darbinieki, kas apgalvoja, ka nekādu problēmu neesot un personāla darbinieki dedzinot kamīnā kaut kādus priekšmetus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!