Svētdien Krievijas galvaspilsētā Maskavā tūkstošiem cilvēku pulcējās uz protesta akciju pret varasiestāžu plānu nojaukt vecās piecstāvu dzīvojamās ēkās, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Ap pulksten 15.00 pēc vietējā laika pasākuma norises vietā Saharova prospektā ieradušies vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, liecina organizācijas "Baltais skaitītājs" dati. Galvenokārt tie ir dzīvokļu īpašnieki, kuri nav mierā ar valdības plānu par ēku nojaukšanu un pilsētas renovāciju.

Foto: Sputnik/Scanpix

Savukārt akcijas organizatori lēš, ka protestā piedalījušies vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku. Iekšlietu ministrija gan min daudz mazāku skaitli – piecus tūkstošus.

Cilvēki sociālajos tīklos ziņo, ka policija ierobežojusi piekļuvi laukumam, un laidusi iekšā cilvēkus pa porcijām, lai novērstu drūzmēšanos, tāpat teikts, ka laukums jau ir pilns un vietas tajā vairs nav.

Foto: Sputnik/Scanpix

Mītiņā kopā ar sievu un bērnu ieradās opozīcijas aktīvists Aleksejs Navaļnijs, taču, kad viņš centies piekļūt skatuvei, ģimeni ielenca policija un atvirzīja aktīvistu prom, ziņo portāls "Currenttime".

Navaļnijs, kurš pieteicis savu cīņu par prezidenta krēslu nākamā gada vēlēšanās un guvis atpazīstamību ar saviem Krievijas varas korupciju atmaskojošajiem pētījumiem, savā blogā raksta, ka viņu ielenkuši un no norises vietas izveduši aptuveni 30 likumsargi.

Mītiņa laikā izskanēja aicinājumi atlaist Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu, populārs sauklis bija arī "rokas nost no Maskavas", ziņo BBC. Pieejamā informācija liecina, ka mītiņa laikā aizturēts viens cilvēks.

Mītiņa iemesls ir marta sākumā Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas aprīlī pieņemts pirmajā lasījumā. Likums paredz masveida Maskavas renovāciju, kuras ietvaros galvaspilsētas rajonos paredzēts nojaukt vairāk nekā 4,5 tūkstošus padomju laiku piecstāvu dzīvojamo ēku.

Starp sākotnēji minētajām nojaukšanai paredzētajām "hrušcovkām" maija sākumā varasiestāžu publiskotajos sarakstos tomēr ir iekļautas arī no ķieģeļiem celtās Staļina laika ēkas un pat pirms revolūcijas celtas mājas, skaidro BBC.

Foto: AP/Scanpix

Sarakstā iekļauto māju iedzīvotājiem ir jānobalso, vai viņi ir par ēkas nojaukšanu. Varasiestādes sola nojaukt tikai tās ēkas, kur tam būs piekritis vairums iedzīvotāju, skaidro "Currenttime".

Taču topošais likums izraisījis lielu neapmierinātību un jau notikušas vairākas protesta akcijas. Iedzīvotāji ir nobažījušies, ka nojaukto vietā piedāvātie dzīvokļi nebūs līdzvērtīgi esošajam. Tāpat aktīvisti uzskata, ka plānotais likums pārkāpj konstitūciju, jo tas ierobežo cilvēku tiesības uz tiesisku aizsardzību un neaizsargā nojaucamo ēku iedzīvotājus.

Foto: Sputnik/Scanpix

Pēc lielās neapmierinātības Maskavas mērija apsolīja, ka iedzīvotājiem tiks dotas tiesības nojaukšanas lēmumu pārsūdzēt tiesā – likumprojekta sākotnējā versija to aizliedza. Tāpat solīts izmaksāt naudas kompensāciju, ja nojaucamās mājas iedzīvotāju neapmierinātu piedāvātā apmaiņas īpašuma variants, skaidro BBC.

Aktīvistus gan tas nav nomierinājis un viņi vēlas panākt programmas pilnīgu atcelšanu. Idejas kritiķi izsaka minējumus, ka projekts tikai dod iespēju nopelnīt celtniecības nozarei un sola likumu pieņemšanas gadījumā pārsūdzēt Konstitucionālajā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!