Foto: AFP/Scanpix

Maskava otrdien noliegusi jebkādu saistību ar spiegošanā apsūdzēto bijušo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kurš svētdien esot devies uz Krieviju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs nekādā veidā neesam saistīti ne ar Snoudenu, ne viņa attiecībām ar ASV tiesu, ne ar viņa pārvietošanos pa pasauli," paziņoja Lavrovs.

Snoudena, kurš medijiem nodeva informāciju par ASV valdības spiegošanas programmām, atrašanās vieta nav zināma. Iepriekš mediji vēstīja, ka svētdien viņš no Honkongas izlidojis uz Maskavu, lai tālāk dotos uz Kubu.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien uzsver, ka Snoudens, kura izdošanu vēlas ASV, Krievijas robežu nav šķērsojis. ASV pārmetumi par to, ka Krievija ir saistīta ar Snodena pazušanu, ir "nepamatoti un nepieņemami", uzsvēra Lavrovs.

Korespondenti pieļauj, ka Lavrova izteikumi liecina par to, ka Snoudens pēc ielidošanas ir palicis Maskavas lidostā, oficiāli neiekļūstot Krievijā.

Avoti Maskavas lidostā aģentūrai "Reuters" atklāja, ka no ASV varas iestādēm bēguļojošais Snoudens no Honkongas ielidojis svētdienas pēcpusdienā. Viņam bijusi biļete lidojumam uz Kubas galvaspilsētu Havanu nākamajā dienā, bet tā palikusi neizmantota.

Snoudens ceļo kopā ar britu likumu pētnieci Sāru Harisoni, kura strādā interneta vietnes "Wikileaks" labā, pastāstīja avots.

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens svētdien izlidoja no Honkongas uz Maskavu. Sākotnēji tika uzskatīts, ka Snoudens no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru, kuras patvērumu viņš ir lūdzis.

ASV atsaukušas Snoudena pasi, tādēļ viņš ceļoja, izmantojot Ekvadoras izsniegtu bēgļu dokumentu.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!