Foto: RIA Novosti/Scanpix
Maskavā svētdien tūkstošiem cilvēku piedalījās opozīcijas rīkotā gājienā pret nesen pieņemtu likumu, kas aizliedz Krievijas bērnu adopciju uz ASV.

Akcijai bija dots nosaukums "Gājiens pret neliešiem", un tā nolūks bija nosodīt parlamenta deputātus, kuri balsoja par šo likumu.

Gājiena dalībnieki nesa plakātus ar uzrakstiem "Beidziet melot!" un to deputātu portretiem, kuri balsoja par šo likumu. Pār deputātu attēliem ar sarkaniem burtiem bija uzrakstīts "Kauns!".


Pēc Maskavas pašvaldības vērtējuma, gājienā piedalījušies līdz 20 000 cilvēku, bet policija lēsa, ka 9500. Savukārt viens no akcijas organizētājiem kreisais aktīvists Sergejs Udaļcovs apgalvoja, ka piedalījušies līdz 50 000 cilvēku.

Līdzīgas protesta akcijas notika arī citur Krievijā, tostarp Sanktpēterburgā, kur piedalījās apmēram 1500 cilvēku.

Krievijas likums ir atbilde uz ASV parlamenta abu palātu pieņemto tā dēvēto Magņitska likumu, kas paredz iebraukšanas un finanšu sankcijas pret Krievijas amatpersonām, kuras, pēc Vašingtonas vērtējuma, ir saistītas ar advokāta Sergeja Magņitska nāvi cietumā 2009.gadā.

Jaunā likuma normas nosaka aizliegumu ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas, kā arī aizliedz Krievijā darboties iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar bērnu atlasi un nodošanu adopcijai ASV pilsoņiem.

Bērnu adoptēšana Krievijas iedzīvotāju ģimenēs notiek samērā pieticīgos apmēros. 2011.gadā Krievijas ģimenes adoptēja apmēram 7400 bērnus, savukārt ārvalstu ģimenēs tika adoptēti aptuveni 3400 bērni no Krievijas, tai skaitā apmēram tūkstotis - amerikāņu ģimenēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!