Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Desmit Eiropas Savienības (ES) valstis saistībā ar Lielbritānijā 4. martā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam līdz šim nav izraidījušas Krievijas diplomātus atšķirībā no vairuma bloka dalībvalstu, kas šādi solidarizējušās ar Krievijas uzbrukumu pieredzējušo Lielbritāniju.

Līdz otrdienai nevienu Krievijas diplomātu notikušā uzbrukuma dēļ nav izraidījušas Austrija, Beļģija, Bulgārija, Grieķija, Kipra, Luksemburga, Malta, Portugāle, Slovākija un Slovēnija.

Beļģija joprojām izvērtējot to, kurus no 140 Krievijas diplomātiem, kas Beļģijā strādā Krievijas vēstniecībā un pārstāvniecībās ES un NATO, tā varētu izraidīt.

Slovākijas Ārlietu ministrija paziņojumā skaidroja, ka "situācijas attīstība, kā arī Krievijas reakcija uz aicinājumiem, ko tai paudušas ES valstis, arī Slovākija, ietekmēs nākamos soļus, kurus mēs šajā lietā esam gatavi apsvērt".

Portugāle neplāno nevienu izraidīt, skaidrojot, ka dod priekšroku rīcībai visu ES dalībvalstu līmenī, nevis spert soļus divpusējo attiecību plānā vai pievienoties kādai ES apakšgrupai.

Citas ES valstis, kurām ir ciešas saites ar Maskavu, paziņojušas, ka negrasās izraidīt Krievijas diplomātus, neraugoties uz to, ka tās parakstījušas ES paziņojumu, kurā par Anglijā šomēnes sarīkoto uzbrukumu vainota Krievija.

ASV, 17 ES valstis, kā arī Kanāda, Ukraina un Austrālija paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Kremlis pirmdien solīja spert atbildes soļus, ja ES valstis uz ASV izraidīs Krievijas diplomātus. "Katrā šādā gadījumā darbosies savstarpīguma princips," sacīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!