Foto: AFP/Scanpix

Svētdien notikušajās Maskavas mēra vēlēšanās, saņemot 51,27% balsu uzvarējis līdzšinējais pilsētas galva Sergejs Sobjaņins, pēc 99% balsu apkopošanas pirmdienas rītā pavēstīja vēlēšanu komisija. Protestu kustības līderis Aleksejs Navaļnijs palicis otrajā vietā ar 27,3%.

"Provizoriskie rezultāti, kurus mēs vērojam, liecina par to, ka vēlēšanas ir noslēgušās ar vienu kārtu," žurnālistiem sacīja Maskavas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Valentīns Gorbunovs.

Sobjaņins jau apliecinājis gandarījumu par rezultātiem un paudis pārliecību, ka otrā kārta nebūs jārīko. Tostarp Navaļnija štābs uzstāj, ka ir jārīko otrā kārta.

"Tas, ko mēs tagad redzam, ir acīmredzamas falsifikācijas, kuras rīko Maskavas mērija, kā šķiet, pēc Kremļa pavēles," īsi pēc pusnakts, kad parādījās pirmie reprezentatīvie oficiālie dati, sacīja Navaļnijs, kurš vēlēšanās startēja kā Krievijas Republikāņu partijas-Tautas brīvības partijas kandidāts.

"Mēs redzam, ka uzzīmētais rezultāts 51,5% tiek garantēts, pateicoties tikai un vienīgi tai biļetenu nelikumīgajai iemešanai, kuru viņi organizēja balsošanā ārpus vēlēšanu iecirkņiem," runājot par datiem īsi pēc pusnakts, sacīja opozīcijas kandidāts. Atbilstoši jaunākajiem datiem Sobjaņins uzvarējis ar pat vēl mazāku balsu pārsvaru.

"Mēs neatzīstam šo balsošanu ārpus vēlēšanu iecirkņiem, mēs uzskatām, ka vēlēšanām ir jānotiek divās kārtās. Mēs pieprasām anulēt balsošanu ārpus iecirkņiem, mēs pieprasām otrās kārtas sarīkošanu."

"Ja tas nenotiks līdz rītdienas rītam, mēz izanalizēsim vēl vairāk informācijas, mēs iegūsim vēl vairāk pierādījumu, rīt mēs piedāvāsim detalizētākus aprēķinus par visu šo."

"Bet mēs vērsīsimies pie pilsoņiem un aicināsim viņus iziet Maskavas ielās, ja Maskavas mērija arī turpmāk bezkaunīgi mīdīs ar kājām maskaviešu tiesības piedalīties vēlēšanās. Tās ir mūsu balsis, mēs negribam tās atdot," uzsvēra Navaļnijs.

Vēlētāju aktivitāte bijusi gaužām zema. Atbilstoši galīgajiem rezultātiem vēlēšanās piedalījušies 32% vēlētāju.

Aiz Sobjaņina un Navaļnija trešajā vietā ar 10,69% ierindojis komunists Ivans Meļņikovs. Viņam seko partijas "Jabloko" priekšsēdētājs Sergejs Mitrohins ar 3,51%, liberāldemokrāts Mihails Degtjarjevs ar 2,86% un partijas "Taisnīgā Krievija" kandidāts Nikolajs Ļevičevs ar 2,76% balsu.

Sobjaņins vēlēšanās zaudējušos konkurentus aicināja "samierināties ar vairākuma viedokli", kā arī pauda gatavību tikties ar Navaļniju.

Viņš apliecināja, ka bijis gatavs jebkādiem vēlēšanu rezultātiem.

"Jebkurš balsu skaits, kas ir izcīnīts godīgi, kas ir iegūts godīgi, tas ir dārgāk par visiem procentiem," sacīja Sobjaņins, savus rezultātus dēvējot par "ļoti labu ciparu".

Viņš arī atzina, ka nav pārsteigts par Navaļnija labo rezultātu. "Visi sociologi par to runāja," atgādināja Sobjaņins. Viņš apliecināja, ka ir gatavs tikties ar opozicionāru: "Lūdzu. Es viņu uzaicinu. Lai nāk."

Teju visā Krievijā svētdien notika dažāda līmeņa asambleju deputātu un pašvaldību vadītāju vēlēšanas.

Līdzās vēlēšanām Maskavā īpaša uzmanība tika pievērsta cīņai par Jekaterinburgas - Krievijas ceturtās lielākās pilsētas - mēra krēslu. Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem tur uzvarējis opozīcijas kandidāts un narkotiku apkarošanas kampaņas aktīvists Jevgēņijs Roizmans, gūstot pārsvaru pār Kremļa partijas "Vienotā Krievija" kandidātu Jakovu Siļinu.

Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas mēra vēlēšanās uzvarējusi neatkarīgā kandidāte Gaļina Širšina, kas sakāvusi "Vienotās Krievijas" politiķi Nikolaju Ļevinu. Širšinas kampaņu atbalstīja partija "Jabloko".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!