Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskavas un visas Krievzemes patriarhs Kirils svētdienas vakarā pareizticīgo Ziemassvētku uzrunā aicināja Krievijas pilsoņus adoptēt bērnus.

Krievijas pareizticīgo baznīcas galva nāca klajā ar šo aicinājumu pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins 28.decembrī parakstīja likumu, kas paredz aizliegt bērnu adopciju no Krievijas uz ASV un pastiprina prasības "politiskajām nevalstiskajām organizācijām".

Patriarhs Ziemassvētku uzrunā Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē pievērsa īpašu uzmanību šim jautājumam. "Ir ļoti svarīgi, lai mūsu cilvēki adoptētu bāreņus savās ģimenēs ar prieku un sevišķu pateicību Dievam, dodot viņiem ne vien patvērumu un audzināšanu, bet arī savu mīlestību," sacīja Kirils.

Putina parakstītais likums ir atbilde uz ASV parlamenta abu palātu pieņemto tā dēvēto Magņitska likumu, kas paredz iebraukšanas un finanšu sankcijas pret Krievijas amatpersonām, kuras, pēc Vašingtonas vērtējuma, ir saistītas ar advokāta Sergeja Magņitska nāvi cietumā 2009.gadā.

Jaunā likuma normas nosaka aizliegumu ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas, kā arī aizliedz Krievijā darboties iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar bērnu atlasi un nodošanu adopcijai ASV pilsoņiem. Ar jaunajām normām paredzēts pārtraukt pērn jūnijā parakstīto vienošanos starp Krieviju un ASV par sadarbību bērnu adopcijas jautājumos.

Putins parakstīja arī dekrētu par bāreņu aprūpes uzlabošanu un apelēja pie Krievijas pilsoņu patriotisma, liekot saprast, ka viņiem ir pienākums rūpēties par bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm.

Kirils savā uzrunā papildināja Putina vēstījumu ar reliģijas elementu, sakot, ka "Tas Kungs saka saviem sekotājiem - ja viņi grib sasniegt Dieva valstību, viņiem .. jādalās savās iespējās ar trūcīgajiem, pirmām kārtām invalīdiem, gados veciem cilvēkiem un bērniem".

""Ļaujiet bērniem nākt pie manis! Neaizturiet viņus," saka Tas Kungs. Šiem Viņa vārdiem vajadzētu .. likt mums visiem saprast, cik svarīgi ir bērni Dieva acīs," teica patriarhs.

"Kamēr mēs svinam Ziemassvētkus, es gribētu vērsties pie katra ar lūgumu: ja jūs varat spert šo svarīgo soli dzīvē ar mērķi adoptēt bērnus, atbalstīt bāreņus, speriet šo soli," sacīja Kirils. "Mūsu valstī nevajadzētu būt bāreņiem," viņš piebilda.

Krievijā par bāreņiem tiek uzskatīti vairāk nekā 650 tūkstoši bērnu, ieskaitot tos, no kuriem ir atteikušies vēl dzīvi vecāki vai kas ir atņemti nelabvēlīgām ģimenēm. 2011.gadā 110 tūkstoši no šiem bērniem dzīvoja valsts iestādēs.

Bērnu adoptēšana Krievijas iedzīvotāju ģimenēs notiek samērā pieticīgos apmēros. 2011.gadā Krievijas ģimenes adoptēja apmēram 7400 bērnus, savukārt ārvalstu ģimenēs tika adoptēti aptuveni 3400 bērni no Krievijas, tai skaitā apmēram tūkstotis - amerikāņu ģimenēs.

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas krievu uzskata sevi par pareizticīgajiem, bet ievērojami mazāks skaits regulāri apmeklē baznīcu. Krievijas pareizticīgo baznīca svin Ziemassvētkus pēc Jūlija kalendāra 7.janvārī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!