Foto: AP/Scanpix

Maskavas tiesa par vainīgu nodokļu nemaksāšanā atzinusi 2009. gadā izmeklēšanas izolatorā mirušo juristu Sergeju Magņitski, kurš strādāja britu investīciju fondā "Hermitage Capital" un apsūdzēja Krievijas amatpersonas finansiālos noziegumos, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Tāpat par krāpšanos ar nodokļiem tiesa ceturtdien par vainīgu atzinusi arī fonda vadītāju Vijamu Brauderu, kurš tiek tiesāts aizmuguriski. Lielbritānijas pilsonis apsūdzības noliedz un tiesas procesu uzskata par politiski motivētu, norāda raidsabiedrība BBC.

Londonā dzīvojošajam Brauderam, kuru izdot Krievijai starptautiskā policijas aģentūra "Interpol" ir atteikusies, piespriests deviņu gadu cietumsods, bet lietu pret Magņicki nolemts izbeigt.

Šis tiesas spriedums "ieies vēsturē kā viens no apkaunojošākajiem momentiem Krievijā kopš Josifa Staļina dienām", teikts ceturtdien izplatītā Braudera paziņojumā.

"Aiz šīs prāvas slēptais izmisums parāda, cik tālu ir gatavs iet Putins, lai atriebtos ikvienam, kurš atmasko viņa vadīto zagšanu un korupciju," turpina aizmuguriski notiesātais.

Magņitski arestēja 2008. gadā, kad viņš nodokļu krāpniecībā apsūdzēja Krievijas amatpersonas, bet rezultātā tika apsūdzēts pats. 2009. gadā jurists izmeklēšanas izolatorā mira nesniegtas medicīniskās palīdzības dēļ.

Kremļa cilvēktiesību padomes ziņojumā 2011. gadā tika norādīts, ka Magņitski cietumā spīdzināja un savas pēdējās dzīves stundas viņš pavadīja ieslēgts rokudzelžos.

Krievijas prokurori ir lūguši notiesāt Magņistski un pēc tam lietu nekavējoties izbeigt apsūdzētā nāves dēļ, skaidro BBC. Šī ir pirmā reize Krievijas vēsturē, kad apsūdzētais tiek tiesāts pēc nāves, pieļauj BBC. Magņitska radinieki šo tiesu uzskata par nelegālu un neatbilstošu konstitūcijai.

Ziņots, ka pirms aizturēšanas Maņitskis paziņoja, ka ir atklājis krāpšanās ar nodokļiem shēmu 5,4 miljardu rubļu (93,2 miljonu latu) vērtībā, kurā iesaistītas Krievijas Iekšlietu ministrijas amatpersonas.

Magņitskis kā Lielbritānijas investīciju fonda "Hermitage Capital" jurists Krievijā un investīciju fonda vadītājs Viljams Brauders tika apsūdzēti lietā par fonda izvairīšanos no nodokļiem 522 miljonu rubļu (deviņu miljonu latu) apmērā. Lieta tika slēgta pēc viņa nāves, tomēr 2011.gada augustā tika atsākta.

"Hermitage Capital" vadītājs Brauders nosodīja prāvu, sakot, ka tā ir "atriebības akts pret tiem, kas izgaismoja korumpētu amatpersonu kriminālo grupējumu".

Magņitska tiesāšana un nāve izraisīja diplomātisko strīdu starp Krieviju un ASV. 2012. gada beigās ASV presidents Baraks Obama parakstīja tā dēvēto Magņitska likumu, kas paredz noteikt sankcijas pret personām, kuras ir atbildīgas par Magņitska nāvi, savukārt Krievija uz to reaģēja, pieņemot likumu, kas liedz amerikāņu ģimenēm adoptēt bērnus no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!