Foto: stock.xchng

Maskavas Apgabaltiesa pirmdien izskata jautājumu par padomju varasiestāžu 1945.gada jūlijā Polijas ziemeļaustrumos sarīkotā slaktiņa - tā dēvētās Mazās Katiņas - upuru reabilitāciju, vēsta Polijas Radio.

Ar iesniegumu tiesā vērsusies Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memoriāls", kas jau iepriekš vairākkārt sadarbojusies ar Polijas institūcijām.

Tā dēvētos Augustovas arestus, kas tika veikti 1945.gada jūlijā, Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN) atzinis par smagāko noziegumu, kuru padomju okupācijas spēki pastrādājuši Polijas teritorijā pēc Otrā pasaules kara.

Akciju īstenoja PSRS armija sadarbībā ar PSRS Iekšlietu komisariātu (NKVD) un Polijas komunistiskās marionešu valdības jaunizveidoto Drošības dienestu (UB).

Polijas Otrā pasaules kara laika pretošanās kustības bruņotais spārns "Armia Krajowa" (burtiski - Tēvzemes armija (AK)), pakļaujoties Londonas trimdas valdības pavēlei, 1945.gada janvārī oficiāli nolika ieročus.
Tomēr daudzi pretošanās kustības dalībnieki neuzticējās PSRS, kas formāli tika uzskatīta par Polijas sabiedroto un, padzenot nacistiskās Vācijas armiju, bija okupējusi Polijas teritoriju. Tāpēc viņi atkal nogāja pagrīdē.

Saskaņā ar IPN datiem Augustovas mežā un tā apkārtnē laikā no 1945.gada 12. līdz 28.jūlijam PSRS īstenotās operācijas laikā tika arestēti vairāki tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa no viņiem vēlāk tika atbrīvota, taču par 562 aizturētajiem nekādas ziņas līdz pat šī gada aprīlim nebija pieejamas.

"Memoriāls" jau ir iesniedzis prasību par 562 upuru reabilitāciju, bet pirmdienas tiesas sēdē tiek izskatīts tikai jautājums par 14 poļiem, kuru lieta tika iesniegta atsevišķi.

28.maijā Krievijas militārās prokuratūras vadītājs noraidīja šo 14 cilvēku reabilitācijas lūgumu, norādot, ka arhīvos nav atrodami dokumenti par to, ka pret šiem poļiem būtu pastrādāti noziegumi.

"Memoriāls" pārsūdzēja šo spriedumu Maskavas Apgabaltiesā, norādot, ka Krievijas militārā prokuratūra iepriekš oficiāli atzinusi - šie aresti ir notikuši.

Aprīlī Polija ieguva arhīva dokumentu kopijas, kuros Krievijas ģenerālmajors Gorgonovs aicinājis uz Poliju nosūtīt lidmašīnu "ar pieredzējušu pretizlūkošanas dienesta darbinieku grupu, lai izpildītu nāvessodu Augustovas mežos arestētajiem bandītiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!