Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atbalstītāju plāns sarīkot uzbrukumu Diseldorfā Vācijas rietumos bijis plašāks, nekā sākotnēji domāts, vēsta mediji.

Izdevums "Spiegel" rakstīja, ka viens no aizturētajiem aizdomās turētajiem esot atklājis, ka uzbrukumā bija jāpiedalās 10 cilvēkiem.

Saistībā ar terorakta plāniem Vācijā ceturtdien tika aizturēti trīs cilvēki, Francijā viens cilvēks jau februārī pats pieteicās policijā.

Vācijas prokuratūra informēja, ka divi aizturētie 2014. gadā devušies no Sīrijas uz Turciju, kad "Daesh" līderi apstiprināja viņu uzbrukuma plānu. 2015. gadā viņi cauri Balkāniem ieradās Vācijā, kur kontaktējās ar vēl vienu aizturēto, sprāgstvielu ekspertu, kuru "Daesh" Vācijā bija iesūtījusi 2014. gada oktobrī.

Visi esot uzdevušies par bēgļiem un dzīvojuši patvēruma meklētāju mītnēs, apstiprināja Vācijas amatpersonas.

Visi četri aizturētie ir 25 līdz 31 gadu veci sīrieši.

Vēl sešiem citiem grupas dalībniekiem uzbrukumā vajadzēja iesaistīties vēlāk, izmeklētājiem atklāja Parīzē aizturētais sīrietis Salehs A.

Francijas laikraksts "Le Monde" piektdien vēsta, ka Salehs A. esot padevies varasiestādēm 1. februārī un informējis par terorakta plāniem, jo esot bijis "noguris".

Vācijas avīze "Süddeutsche Zeitung" raksta, ka viņš esot saņēmis "Daesh" rīkojumu izveidot teroristu šūniņu, kas sarīkotu teroraktus Diseldorfā. Salehs A. esot pārdomājis un nolēmis informēt varasiestādes, jo viņam esot meita.

Aizturētais teicis, ka uzbrukums esot plānots pret Diseldorfas vēsturisko centru. Saskaņā ar aizdomās turēto plānu diviem uzbrucējiem bija jāuzspridzina pašnāvnieku vestes, bet pārējiem ar šaujamieročiem un spridzekļiem jāuzbrūk garāmgājējiem.

Vācijas prokuratūra atklāja, ka divi teroristi pašnāvnieki plānoja uzspridzināties Heinriha Heines gatvē, kur atrodas plašs sabiedriskā transporta tīkls, tai skaitā metro.

Prokuratūra norādīja, ka šiem terorakta plāniem nav saistības ar šovasar Francijā gaidāmo Eiropas Čempionāta finālturnīru futbolā.

Vācijas policija veica aizturēšanu, kad saņēma informāciju, ka viens no aizdomās turētajiem vēlas doties uz Dienvideiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!