Foto: AFP/Scanpix

Francijas īpašo uzdevumu vienības un izlūkdienesti sadarbībā ar ASV un Lielbritāniju Lībijā ir iesaistīti slepenās operācijās pret teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem, trešdien vēstīja Francijas laikraksts "Le Monde".

Laikraksts ziņoja, ka Francijas prezidents Fransuā Olands ir sankcionējis "neoficiālu karadarbību", ko veic gan elitārās bruņoto spēku vienības, gan ārējais izlūkdienests DGSE.

"Le Monde" norādīja, ka Francijas spēki ik pa laikam sarīkojuši uzbrukumus džihādistu līderiem.

Francijas Aizsardzības ministrija nav komentējusi šo informāciju, bet aizsardzības ministram Žanam Īvam Ledriānam tuvu stāvošs informācijas avots atklāja, ka ministrs ir licis sākt izmeklēšanu par "nacionālās aizsardzības noslēpumu pārkāpumiem".

Pēc Parīzē novembrī sarīkotajiem teroraktiem, kuros tika noslepkavoti 130 cilvēki, Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka Francija ir karastāvoklī ar "Islāma valsti".

Aizsardzības ministrija iepriekš ir atzinusi, ka Francijas lidmašīnas nesen ir veikušas izlūklidojumus virs Lībijas, kā arī Nigēras ziemeļos pie Lībijas robežas ir izveidojusi militāro bāzi.

"Le Monde" rakstīja, ka kopš februāra vidus Lībijas austrumos ir manīti Francijas īpašo uzdevumu vienību karavīri.

"Iebrukums Lībijā būtu pēdējā lieta, ko darīt. Mums ir jāizvairās no jebkādas atklātas militārās iesaistes un jārīkojas piesardzīgi," laikraksts citēja kādu Francijas Aizsardzības ministrijas amatpersonu, kas vēlējās palikt anonīma.

Kopš 2011. gada oktobra, kad Lībijā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muamars Kadafi, valstī valda haoss un trūkst efektīvas valdības.

"Daesh", izmantot šo situāciju, izdevies nostiprināt savu klātbūtni Lībijā un paplašināt tur savu atbalstītāju tīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!