Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps kārtējo reizi uzbrucis masu medijiem, īpaši izceļot par vienu no kvaltitatīvākajiem laikrakstiem uzskatīto "The New York Times", kā arī populārākos TV kanālus, piektdien tviterī nosaucot tos par amerikāņu ienaidniekiem.

Jāatgādina, ka jau ceturtdien lielu daļu no savas preses konferences Tramps veltīja mediju kritizēšanai, saucot tos par negodīgiem viltus ziņu izplatītājiem. Tomēr, ierodoties nedēļas nogali pavadīt savās mājās Palmbīčā, Floridā, Tramps ķērās klāt savam iemīļotākajam komunikācijas rīkam ("The Guardian" izsekojis, ka 29 prezidentūras dienu laikā Tramps uzrakstījis 374 tvītus – vidēji 13 dienā), lai turpinātu skarbo vārdu gūzmu.

"Nepatieso ziņu mediji ("New York Times", CNN, NBC) ir nevis mans, bet gan visu amerikāņu ienaidnieks. Slimi!" tvītoja Tramps. Pēc brīža gan viņš šo tvītu izdzēsis, bet pēc 16 minūtēm sekojis nākamais ieraksts, kur negodīgo mediju sarakstam pievienoti vēl divi televīzijas kanāli – ABC un CBS. Savukārt ar lielajiem burtiem rakstītais "Slimi!" no jaunā tvīta izdzēsts.

Trampa izmantotā valoda atgādina manieri, kādā līderi parasti vēršas pret naidīgi noskaņotām valstīm un organizācijām, vērtē "The New York Times".

Karls Bernšteins, kurš ir viens no Votergeitas skandālu atklājušajiem žurnālistiem, Trampa tvītu komentēja, nopūšoties un sakot, ka Tramps izrāda autoritāru attieksmi, kas liecina – viņš neizprot brīvās preses darbību.

Bernšteins vilka paralēles ar 1972. gadu, kad tā laika prezidents Ričards Niksons savam drošības padomniekam Henrijam Kisindžeram skaidrojis, ka prese ir ienaidnieks. Žurnālists kā kopīgo abu prezidentu rīcībā saskata centienus sašķelt valsti, uzmanību no sevis pārvirzot uz presi.

Vēstīts, ka ceturtdien Tramps organizēja preses konferenci, kurā vairākas reizes uzbruka ASV medijiem. Pēc viņa teiktā, ASV mediji apkalpo īpašas intereses un cilvēkus, kas gūst labumu no "ļoti, ļoti acīmredzami salauztas sistēmas".

Preses konferencē Tramps paziņoja, ka nopludinātā informācija par viņa bijušā nacionālās drošības padomnieka Maikla Flinna kontaktiem ar Krieviju ir patiesa. Taču šīs informācijas atspoguļojums medijos gan esot bijis aplams.

Kā norādīja Tramps, viņam un viņa vēlēšanu komandai nav bijuši kontakti ar Krieviju un ziņas par to ir "mediju izplatītas viltus ziņas".

Tramps pavēstīja, ka viņam nav holdingu Krievijā, aizņēmumu vai darījumu ar to un ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins viņam zvanījis tikai divreiz – lai apsveiktu ar ievēlēšanu un inaugurāciju. Arī viņa palīgiem vēlēšanu kampaņas laikā nav bijuši kontakti ar Krieviju.

Vēstīts, ka Flinns atkāpies no amata, jo sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!