Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas armijas dienesta karavīriem, kas dienē Rostovas apgabalā, liek parakstīt līgumus par dienesta turpināšanu pēc obligātā dienesta termiņa, draudot sabojāt militārās biļetes, atsaucoties uz karavīru radiniekiem vēsta Krievijas telekanāls "Doždj".

Vienu no karavīriem, kas iziet obligāto militāro dienestu - Andreju Zastavsku - 2014. gada jūlijā pārveda no Rjazanskas apgabala uz Rostovas apgabala nodaļu, kas atrodas netālu no Krievijas-Ukrainas robežas.

Pēc karavīra radinieku vārdiem, nesen viņš piezvanīja un paziņoja, ka viņu un viņa kolēģus piespiež parakstīt līgumus, kas nozīmē dienesta turpināšanu pēc noteiktā obligātā termiņa. Radinieki to karavīram aizliedza darīt, kam viņš esot piekritis, jo dienēt viņam atlicis vairs tikai divus mēnešus, un jau 7. oktobrī viņam vajadzētu doties mājās.

Taču tās pašas dienas vakarā viņš piezvanījis savai vecākajai māsai un pateicis, ka parakstījis kontraktu, neizskaidrojot, kāpēc tik ātri mainījis savu lēmumu.

Savukārt nākamajā dienā karavīrs sazvanījās ar savu draugu, kuram detalizēti izstāstījis par to, kā karavīriem draudēja un bojāja militārās biļetes. Visu procesu Zastavskis esot nofilmējis uz telefona, taču nevarot nosūtīt video, jo pēkšņi telefoni nodaļā tika aizliegti.

"Kapteinis man teicis tā – jūs man visi tagad esat līgumnieki (контрактники – no krievu val.), un, ja neparakstīsiet līgumu, tad to izdarīšu es," paziņojusi karavīra māsa.

To pašu frāzi saviem radiniekiem teikuši arī citi karavīri.

Pēc incidenta Zastavska radinieki vērsušies pie Karavīru māšu komitejas un konsultējušies ar juristu, kas ieteicis sastādīt sūdzību sarakstu un nosūtīt uz varas iestādēm, bet pēc tam zvanīt karavīram un pateikt, lai viņš kopā ar pārējiem rakstītu ziņojumu par līguma laušanu.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 25. augustā, Ukrainas teritorijā aizturēti 10 Krievijas armijas desantnieki no 98. Gaisa desanta divīzijas. Trešdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka aizturētie desantnieki šķērsoja Ukrainas robežu "nejauši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!