Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirms 2013.gada vēlēšanām maldinājusi sabiedrību, liekot vēlētājiem ticēt, ka ASV vēlas parakstīt apņemšanos neizspiegot Vāciju, trešdien vēsta laikraksts "Sueddeutsche Zeitung", citējot konfidenciālus dokumentus.

Pirms 2013.gada vispārējām vēlēšanām Merkeles koalīcijas valdība lika sabiedrībai noticēt, ka tā cenšas vienoties ar ASV Nacionālās drošības pārvaldi (NSA), ka tā vairs neizspiegos Vāciju.

Tomēr laikraksta rīcībā esošie dokumenti, kurus redzējušas arī vairākas Vācijas raidorganizācijas, atklāj, ka Merkele un viņas valdības locekļi tobrīd jau zināja, ka Vašingtona tam nepiekritīs.

Viens no dokumentiem, kuru esot redzējusi Merkele, parāda, ka toreizējais ārlietu ministrs Gvido Vestervelle sazinājies ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, lai noskaidrotu, vai šāda vienošanās būtu iespējama, un attiecīgi norādīts, ka nav saņemta "konkrēta informācija".

Merkeles valdība daudzkārt apsūdzēta par Vācijas sabiedrības maldināšanu saistībā ar NSA izlūkošanas aktivitātēm Vācijā un tās sadarbību ar Berlīnes ārējās izlūkošanas aģentūru BND.

Ziņots arī par industriālo spiegošanu, kas uz eksportu balstītajai Vācijas ekonomikai ir īpaši jūtīgs jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!