Foto: AFP/Scanpix

Bēguļojošais ASV izlūkdienesta bijušais darbinieks Edvards Snoudens nevar atstāt Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, jo viņa dokumenti nav derīgi, ceturtdien ziņo Krievijas mediji.

"Snoudenam nav derīgu dokumentu. Šī iemesla dēļ viņš nelido uz Kubu vai jebkur citur," atsaucoties uz kādu informētu avotu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens svētdien izlidoja no Honkongas uz Maskavu.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens svētdien tomēr uz Kubu neizlidoja.

Arī ceturtdien Snoudens neieradās uz reisu no Maskavas uz Havanu.

ASV ir atsaukušas Snoudena pasi. Interneta vietnes "WikiLeaks" ziņoja, ka Ekvadora Snoudenam izdevusi ceļošanas dokumentu, bet kāda augsta ranga Ekvadoras Ārlietu ministrijas amatpersona trešdien šo informāciju noliedza.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā, un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!