Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija turpina uzņemt tūkstošiem Ziemeļkorejas strādnieku un piešķir tiem darba atļaujas, kas ir potenciāls Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ieviesto sankciju pārkāpums, raksta aģentūra "Reuters".

Kopš septembra vairāk nekā 10000 Ziemeļkorejas strādnieku ir reģistrējušies Krievijā. Uzņemot strādniekus no totalitārās valsts, Krievija potenciāli pārkāpj ANO sankcijas, kuras tika ieviestas, lai samazinātu naudas plūsmas uz Ziemeļkoreju, kā arī liktu Phenjanai atteikties no saviem kodolieročiem.

Atsaucoties uz Darba ministrijas datiem, "Wall Street Journal" ziņo, ka šogad vismaz 700 Ziemeļkorejas pilsoņi ir saņēmuši darba atļaujas Krievijā. ANO amatpersonas šobrīd veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu vai ir notikuši sankciju pārkāpumi.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Krievijai ir jādara vairāk. Krievija apgalvo, ka tā vēlas uzlabot attiecības ar ASV un Maskavai to vajadzētu apliecināt sadarbojoties ar mums [ASV], nevis strādājot pret mums," norādīja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Aizliegums uzņemt Ziemeļkorejas strādniekus ir daļa no visaptverošām sankcijām, kuras tika ieviestas, lai mazinātu ienākumus Kima Čenuna režīmam. Tiek lēsts, ka Ziemeļkorejas pilsoņi, kuri strādā Krievijā, katru gadu uz Phenjanu nosūta starp 150 un 300 miljoniem ASV dolāru. Lielākā daļa no šīs naudas nonāk Ziemeļkorejas valdības koferos, raksta aģentūra "Reuters".

Organizācijas "C4ADS" jaunākajā pētījumā atklāts, ka Krievija un Ķīna atkal sāk uzņemt Ziemeļkorejas strādniekus. "Ja kādu laiku Ķīna un Krievija izraidīja Ziemeļkorejas strādniekus vēl pirms noteiktajiem ANO termiņiem, tad nesenie ziņojumi liecina, ka Ziemeļkoreja atkal uz abām valstīm sūta savus darbiniekus," teikts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!