Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas spēki ir sākuši piedalīties militārās operācijās Sīrijā, atbalstot valdības spēkus, taču viņu skaits esot "neliels", atsaucoties uz informācijas avotiem Libānā, ziņo aģentūra "Reuters".

Kā ziņojām, ASV amatpersonas trešdien apstiprināja, ka Sīrijas lidostā ieradušās trīs Krievijas armijas transporta lidmašīnas.

Maskava ir apstiprinājusi, ka Sīrijā darbojas "eksperti", taču atteicās atklāt, cik liels ir krievu militārpersonu skaits Sīrijā. Savukārt Damaska noliegusi, ka Krievijas militārpersonas būtu iesaistījušās karadabībā, lai gan nenoliedz, ka "ekspertu" skaits pēdējā gada laikā ir palielinājies.

ASV, kas veica gaisa uzbrukumus "Islāma pasaules" pozīcijām Sīrijā, paudusi bažas, ka Krievija varētu apvienot spēkus ar Asada valdību, pret kuru cīnās ASV. Vašingtona ir izdarījusi spiedienu uz Sīrijas kaimiņvalstīm, lai tās liegtu savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, ko Maskava trešdien nodēvējusi par "starptautisku bezkaunību".

Divi aģentūras "Reuters" informācijas avoti atklāja, ka krievi Sīrijā ierīko divas armijas bāzes - vienu netālu no krasta un vienu dziļāk iekšzemē. "Krievi vairs nav tikai novērotāji," paudis viens no avotiem. "Krievi ir nolēmuši pievienoties karam pret terorismu."

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret "Islāma valsti", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Pēc ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!