Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ceturtdien ierosinājis palielināt pensionēšanās vecumu vīriešiem līdz 65 gadiem un sievietēm līdz 63 gadiem, kas būtu pirmais šāds kāpums pēdējo teju 90 gadu laikā.

No Padomju Savienības mantotais pensionēšanās vecums sievietēm 55 gadi un vīriešiem 60 gadi ir viens no zemākajiem pasaulē.

"Mēs ierosinām relatīvi garu pārejas periodu," paziņoja Medvedevs.

No 2019. gada plānots pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu, lai vīriešiem tas līdz 2028. gadam sasniegtu 65 gadus, bet sievietēm 63 gadus līdz 2034. gadam, skaidroja premjerministrs, kura ierosinājums jāapstiprina parlamentam.

"Tas ļaus mums novirzīt papildu līdzekļus pensiju palielināšanai virs inflācijas līmeņa," viņš piebilda.

Ņemot vērā valsts demogrāfisko lejupslīdi, pašreizējā sistēma rada pieaugošu slogu uz federālo budžetu, un prezidents Vladimirs Putins ir vairākkārt atzinis, ka kādā brīdī reformas būs nepieciešamas.

Kremlis martā paziņoja, ka sagatavos pasākumus, lai nodrošinātu pensiju pieaugumu ātrāk nekā pieaug inflācija, jo pensionāri sevišķi smagi cietuši no cenu kāpuma pēdējos gados.

Taču pensionēšanās vecuma palielināšana, domājams, būs ļoti nepopulārs solis.

Petīcija pret pensionēšanās vecuma palielināšanu, ko Krievijas arodbiedrības sākušas tīmekļa vietnē "Change.org", jau savākusi vairāk nekā 180 000 parakstu.

"40% Krievijas vīriešu un 20% Krievijas sieviešu nesasniedz 65 gadu vecumu. Citiem vārdiem sakot, ja pensionēšanās vecums tiks palielināts, šie cilvēki vienkārši nenodzīvos tik ilgi, lai saņemtu savas pensijas," norādīts arodbiedrību petīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!