Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ceturtdien izteicies, ka Maskava ir gatava atjaunot diplomātiskās attiecības ar Tbilisi, kad Gruzijā būs nomainījies prezidents.

"Mums nav nekādu antipātiju pret gruzīnu tautu, mēs ne vienreiz vien esam to glābuši," viņš apgalvojis intervijā Krievijas televīzijas kanāliem neilgi pirms 7.maijā paredzētās varas nodošanas Vladimiram Putinam.

Pašreizējais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili "ir tukša vieta, nulle, viņš agri vai vēlu aizies, un, kolīdz parādīsies cits vadītājs, mēs esam gatavi uz diplomātisko attiecību atjaunošanu", paziņojis pašreizējais Krievijas prezidents.

Runājot par Krievijas pašreizējām attiecībām ar Ukrainu, Medvedevs sacījis, ka tās, "neraugoties uz pretrunām, ir biedriskas", taču viņaprāt Ukrainas valdošajām aprindām un prezidentam Viktoram Jaunkovičam lēmumu pieņemšanā vajadzētu "pārvarēt stereotipus un lēmumus balstīt uz pragmatiskiem apsvērumiem".

Vērtējot attiecības ar Baltkrieviju, Krievijas prezidents atzinis, ka tās svārstās amplitūdā "no mīlestības līdz naidam", tomēr pozitīvi vērtējis prezidenta Aleksandra Lukašenko atbalstu muitas savienībai un ciešākai integrācijai.

Jau ziņots, ka šai pašā uzrunā Medvedevs aicināja Latviju, Lietuvu un Igauniju neuzlūkot viņa valsti kā "briesmīgu lāci, kas gatavs Baltijas valstis saplosīt gabalos".

Vienlaikus viņš paziņoja, ka savu amata pilnvaru laikā ne vienreiz vien apsvēris iespēju apmeklēt Baltijas valstis, taču šos plānus izjaukuši "nedraudzīgi soļi" no šo valstu puses.

"Es gatavojos turp doties viesos un lūdzu savus padomniekus noskaidrot, kā tur ir, bet viņi [baltieši] ik reizi atkal izstrādāja kārtējo nejaucību," izteicās Medvedevs.

"Nu nedrīkst taču tā uzvesties. Mēs jau saprotam, ka mēs esam lieli, bet viņi - maziņi, bet nevajag kļūt tik nekaunīgiem vai atbalstīt nacistus," viņš paziņoja, piebilzdams, ka Krievija ar Baltijas valstīm "saistīta vēsturiskām un ekonomiskām saitēm", un izteikdams cerību, ka kontakti augstākajā līmenī tiks atjaunoti.

"Viss ir šo valstu vadītāju rokās. Ja viņi ieņems saprātīgāku nostāju un uz katra stūra neatkārtos "krievi nāk, tūdaļ būs klāt tanki, nekavējoties uzstādiet mums raķetes", tad viss būs normāli," apgalvoja Krievijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!