Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs piektdien pieļāva, ka notiesātās Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces Mariju Aļohinu un Nadeždu Tolokoņņikovu varētu atbrīvot no ieslodzījuma, tomēr uzsvēra, ka pašam personīgi grupas dalībnieces ir nepatīkamas.

"Man šīs personas gan ārēji, gan iekšēji ir ļoti nepatīkamas, izraisa manī ārkārtīgi negatīvas emocijas – tik ļoti negatīvas, ka pat runāt nepatīkami," Medvedevs piektdien atbildēja uz jautājumu par divu ieslodzīto "Pussy Riot" dalībnieču iespējamo pirmstermiņa atbrīvošanu, tiekoties ar starptautisko zinātnes olimpiāžu laureātiem.

"Tomēr arī cietumā es viņas nesēdinātu, ja būtu tiesnesis. Tikai tādēļ vien, ka es neuzskatu par pareizu to, ka viņas izcieš cietumsodu. Viņas jau tā ir pasēdējušas, tādēļ pietiek," uzsvēra Krievijas premjers.

Vienlaikus Medvedevs gan sacīja, ka šādu jautājumu izlemšana ir tiesas kompetence. "Tas gan nav jautājums man, bet mūsu tiesu struktūrām un viņu ["Pussy Riot" dalībnieču] advokātiem". Viņiem ir tiesības vērsties ar atbilstošiem iesniegumiem, un domāju, ka viņi to izmantos. Bet tiesai ir tiesības izskatīt šo jautājumu pēc būtības un pieņemt lēmumu," paskaidroja Krievijas premjers.

Viņš arī paziņoja, ka neuzskata "Pussy Riot" par mūzikas grupu. "Man tik tiešām ir šaubas, vai pašlaik ne tikai mūsu valstī zināmajam kolektīvam ir kāda saistība ar mūziku. Jebkurā gadījumā viņas, tā teikt, nav dziedājušas neko tādu, lai iekļūtu annālēs," viedoklī dalījās Medvedevs.

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas " Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Samucevičas, kas ir vecākā no trim aizturētajām "Pussy Riot" dalībniecēm, advokātiem izdevās pārliecināt tiesu nomainīt viņas sodamēru pret nosacītu cietumsodu, jo viņu katedrāles apsargi aizturēja praktiski tūlīt pēc uzstāšanās sākuma. Viņu 10.oktobrī atbrīvoja tiesas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!