Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien paziņojusi, ka viņas grafiks izstāšanās sarunu sākšanai ar Eiropas Savienību (ES) paliek nemainīgs, neskatoties uz tiesas lēmumu, ka viņai sākotnēji jāiegūst tam parlamenta akcepts.

Telefonsarunās ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru un Vācijas kancleri Angelu Merkeli Meja uzsvēra, ka viņas lēmums līdz martam iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu, kas regulē ES dalībvalsts izstāšanās procesu, netiek mainīts, teikts Daunigstrīta izplatītajā paziņojumā.

Viņa paudusi arī pārliecību, ka valdība uzvarēs Augstākajā tiesā ierosinātajā apelācijas lietā par ceturtdienas tiesas spriedumu, ar kuru tiesa atzina, ka premjerministrei neesot pilnvaru patstāvīgi iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu.

Tikmēr tiesas spriedums izraisījis sašutuma vētru laikrakstos, kas atbalstījuši "Brexit", avīzēm apsūdzot tiesnešus to 17,4 miljonu pilsoņu nodevībā, kas jūnijā notikušajā referendumā balsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Avīzes "Daily Mail" pirmo lapu rotā virsraksts "Tautas ienaidnieki", zem kura redzama trīs tiesnešu fotogrāfija, bet tās ievadrakstā tiesas spriedums nosaukts par "veselā saprāta, tautas un demokrātijas nodevību".

Savukārt tabloīds "The Sun" savā ievadrakstā norāda: "Visiem mūsu politiķiem (..) sev jāvaicā, vai viņi cienīs Lielbritānijas vēsturē lielāko pie balsošanas urnām doto mandātu (..), vai arī augstprātīgi izlems, ka mazajai tautai nevar uzticēties, un nostāsies pret to?"

Savukārt proeiropeiski noskaņotais laikraksts "The Guardian" spriedumu vērtē atzinīgi, jo tas atgriezis parlamentu "Brexit" debašu centrā. Tomēr vienlaikus izdevums brīdina tos, kas vēlas Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā, nelolot pārāk lielas cerības.

Lai gan vairums parlamenta deputātu iestājās par palikšanu ES, vairums ekspertu uzskata, ka parlamentā nav vairākuma, kas būtu gatavs nerespektēt referenduma rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!