Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka Eiropas Savienībai (ES) "Brexit" sarunās būtu jāizturas ar respektu pret Lielbritāniju un jāpiedāvā sava alternatīva, ja reiz Londonas plāns tiek noraidīts.

Piektdien Meja savā paziņojumā uzsvēra, ka "Brexit" plāna noraidīšana no ES līderu puses pēdējā sarunu posmā nebija pieņemama. "Es nemainīšu referenduma rezultātus un arī nelauzīšu savu valsti," Meju citē raidsabiedrība BBC.

Mejas paziņojums seko ceturtdienas ES Zalcburgas samitam, kurā ES līderi norādīja, ka Lielbritānijas izstrādātais "Brexit" plānas nedarbosies.

"Šajā sarunu fāzē nav pieņemams vienkārši bez detalizēta paskaidrojuma un saviem ieteikumiem noraidīt otras puses piedāvājumu. Tāpēc tagad mums ir jādzird no ES, kas ir šie jautājumi un kāda ir viņu alternatīva, lai mēs varam tās pārrunāt. Bez tā mēs nevaram panākt progresu," skaidro Meja.

Abas puses nav spējušas vienoties divos galvenajos jautājumos: Lielbritānijas un ES ekonomiskās attiecības pēc "Brexit" un Īrijas-Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

Meja uzsver, ka nav pieņemams ES piedāvājums Lielbritānijai palikt Eiropas Ekonomiskajā zonā un muitas savienībā vai vienkārši slēgt brīvās tirdzniecības līgumu.

Pirmajā gadījumā tā būtu "referenduma butaforija", bet otrā – Ziemeļīrija būtu ekonomiski atdalīta no pārējās Lielbritānijas, brīdina Meja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!