Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien kritizēja ASV valsts sekretāra Džona Kerija runu par Tuvo Austrumu miera jautājumiem, to raksturojot kā "uzbrukumu" Izraēlas valdībai.

Kaut arī Kerija runa atbilst Lielbritānijas politikai, Meja sacīja, ka tā bijusi nepiedienīgs uzbrukums Izraēlas valdībai, turklāt runā koncentrēšanās uz Izraēlas okupēto palestīniešu teritoriju kolonizāciju kā miera procesa šķērsli bijusi pārmērīga.

"Mums nešķiet ka būtu pareizi uzbrukt sabiedrotā demokrātiski ievēlētās valdības sastāvam," teikts Dauningstrītas paziņojumā. "Valdība uzskata, ka sarunām būs panākumi vienīgi tad, ja tās notiks starp divām pusēm ar starptautiskās sabiedrības atbalstu."

Kerijs trešdien Tuvo Austrumu miera problemātikai veltītajā runā sacīja, ka Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdība ir "vislabējākā valdība Izraēlas vēsturē".

Kerijs arī aicināja Izraēlu un palestīniešus izveidot divas valstis, balstoties uz robežām, kādas bija pirms 1967. gada sešu dienu kara.

Kerijs sacīja, ka varētu notikt ekvivalenta zemes apmaiņa, lai pielāgotu robežas, bet tikai ar abu pušu piekrišanu, un pauda uzskatu, ka Jeruzaleme būtu jāatzīst par abu valstu galvaspilsētu.

Lielbritānija bija viena no 14 ANO Drošības padomes dalībvalstīm, kas pagājušajā nedēļā balsoja par rezolūciju, kurā Izraēlas veiktā palestīniešu okupēto teritoriju kolonizācija nosodīta. ASV balsojumā atturējās, un tā tika pieņemta.

Netanjahu solījis, ka strādās kopā ar nākamo ASV prezidentu Donaldu Trampu, lai panāktu rezolūcijas atsaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!