Foto: Reuters/Scanpix

Meksikas arheologi atraduši unikālu seno acteku apbedījumu, kurā meitenes skelets atrodas starp vairāk nekā diviem tūkstošiem cilvēku kaulu, vēsta aģentūra AP.

Neparastais apbedījums atrasts izrakumos 1325. gadā celtā Templo Maijo tempļa kompleksā Mehiko. Ar 1481. – 1486. gadu datētais kaps ir ļoti netipisks actekiem, norāda zinātnieki.

Skelets, kurš saglabājies pilnībā, piederējis jaunai meitenei, noskaidrojuši pētnieki. Starp pārējiem kauliem atrasti septiņu pieaugušo un trīs bērnu galvaskausi. Uz vairākiem kauliem atrastas specifiskas pēdas, kas liecina, ka upuriem rituāla laikā izņemtas sirdis.

Lai gan arī iepriekš reģionā ir atrastas liecības par cilvēku upurēšanu, šādi kaulu "krājumi" dižciltīgo apbedījumos ir sastopami ārkārtīgi reti, norādīja Floridas Universitātes arheoloģe Sūzena Gilespi.

Viena no pētnieku izvirzītajām versijām ir, ka apbedītā meitene piederējusi augstākajam sociālajam slānim, bet pārējie cilvēki upurēti un apbedīti kopā ar viņu. Kauli varētu būt ņemti arī no citiem kapiem un apglabāti kopā ar meiteni, pieļauj eksperti, tomēr arī tas ir netipiski actekiem. Turklāt parasti elites pārstāvji savus mirušos kremējuši.

Vēl viens neparasts atradums apbedījuma vietā ir ozola stumbrs. Tas varētu simbolizēt vienu no četriem kokiem, kuri saskaņā ar acteku mitoloģiju notur debesis, uzskata speciālisti. 

Acteku civilizācijas uzplaukums bija no 14. līdz 16. gadsimtam. Acteku impērijas galvaspilsēta bija Tenočtitlāna, kuras vietā tagad atrodas Meksikas galvaspilsēta Mehiko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!