Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 31. augustā, gaidāmā ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāta Donalda Trampa vizīte pie Meksikas prezidenta Enrikes Penju-Njeto raisījusi asu reakciju Meksikas sabiedrībā, vēsta portāls "Politico".

Dažas minūtes pēc tam, kad Tramps apstiprināja trešdien gaidāmo vizīti Mehiko, sociālajos tīklos parādījās daudzi nekustamo īpašumu magnātam neglaimojoši viedokļi no Meksikas politiskās elites.

"Atpakaļceļa nav," tviterī paziņoja bijušais Meksikas prezidents Visente Fokss, kritizējot Trampa replikas par meksikāņiem, musulmaņiem un citiem cilvēkiem, kas "novedušas viņu līdz bezdibenim, kur viņš tagad atrodas."

Bijusī Meksikas pirmā lēdija Margarita Zavala trešdienas rītā tviterī ierakstīja, ka Tramps Meksikā nav gaidīts. "Meksikāņiem ir cieņa un viņi noraida Trampa naida runu," raksta Zavala.

Zavalas vīrs, bijušais prezidents Felipe Kalderons jau februārī asi kritizēja Trampu un viņa ieceri uz robežas ar Meksiku uzcelt sienu, par kuru nāktos maksāt meksikāņiem. Meksika nemaksātu "ne centu stulbās sienas celtniecībai," medijiem klāstīja Kalderons, piebilstot, ka "Tramps nav īpaši labi informēts vīrietis."

"Pirmās cietējas no šādas politikas būtu Savienotās Valstis," februārī teica Kalderons. "Ja šis vīrs domā, ka robežu slēgšana, lai liegtu tirdzniecību vai migrāciju, veicinās ASV iedzīvotāju labklājību, tad viņš ir pilnīgi jucis."

Kalderons retvītoja savas sievas ierakstu mikroblogošanas vietnē, kā arī Demokrātu partijas kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas "Twitter" profila ierakstu, kurā gaidāmā Trampa vizīte izsmieta.

Meksikas Senāta prezidents Roberto Zvarts tvītoja, ka Trampam nosūtītais ielūgums tikai leģitimizē viņa izplatīto demagoģiju un naidu. "Mums draud ar karu un sienām, bet mēs atveram Nacionālo pili."

Prezidenta Penju-Njeto ielūgumu nopēlis arī bijušais Meksikas diplomāts Horhe Gaijardo, kurš iepriekš strādājis Meksikas konsulā Ostinā, Teksasā, kā arī bijis Meksikas vēstnieks Ķīnā. "Iesakiet labāko vietu, kur Vašingtonā iespējams noslēpties. Es, būdams meksikānis, jūtos apkaunots, pateicoties savam prezidentam. Es vēlos paslēpties," tvītoja Gaijardo.

Augustā publicētajā sabiedriskās domas aptaujā atbalsts tagadējam Meksikas prezidentam nokrita līdz 23%, bet apmēram divas trešdaļas meksikāņu bija neapmierināti ar Enrikes Penju-Njeto veikto datbu.

Taču jūnijā veiktā aptaujā atbalsts Trampam Meksikā bija ievērojami zemāks – 2%.

Vēstīts, ka Tramps pieņēmis Meksikas prezidenta aicinājumu trešdien apmeklēt valsti. "Esmu pieņēmis Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto ielūgumu un ļoti gaidu rīt gaidāmo tikšanos ar viņu," Tramps otrdien rakstīja mikroblogu vietnē "Twitter".

Sākot priekšvēlēšanu kampaņu, Tramps pērn meksikāņus nosauca par "izvarotājiem", solot ievēlēšanas gadījumā deportēt nelikumīgi ASV dzīvojošos imigrantus, kuru vidū ir daudz Meksikas pilsoņu. Republikānis arī solījis uz Meksikas robežas uzbūvēt mūri un likt Meksikai segt tā būvniecības izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!