Foto: AFP/Scanpix

Meksikā atbrīvoti 165 migranti, kuri mēģinājuši iekļūt ASV teritorijā, bet nonākuši kriminālas bandas gūstā, kas par atbrīvošanu pieprasījusi izpirkuma maksu, atsaucoties uz Meksikas armijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Migranti, kas nelegāli mēģināja šķērsot ASV robežu, sagūstīti pirms divām nedēļām Tamaulipasas štatā. Upuri lielākoties bijuši Centrālamerikas valstu iedzīvotāji. Nolaupītāji zvanījuši savu gūstekņu radiniekiem un pieprasījuši naudu.

Upurus, iespējams, pievīlusi cilvēku tirdzniecības banda, kas par samaksu solīja migrantu nogādāt ASV, bet tā vietā nodeva bēgļus citai noziedzīgai organizācijai, paskaidroja Meksikas valdības pārstāvis Eduardo Sančess.

Gūstekņu atbrīvošanas operācija notikusi jau otrdien, bet varas iestādes informāciju par to publiskoja tikai tagad. Armija saņēma ziņas, ka kādā īpašumā novērota smagi bruņotu personu rosība, stāsta Sančess. Iebrūkot īpašumā, armija atradusi 165 gūstekņus, to skaitā divas grūtnieces un septiņus bērnus.

Bēgļi ir nodoti imigrācijas amatpersonām un tiks nosūtīti uz Mehiko, bet armija arestējusi vienu bandas locekli, informē Sančess.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas norāda, ka nelegālie migranti, kas mēģina nokļūt ASV, bieži kļūst par kriminālo bandu upuriem. Daudzi tiek nolaupīti un ir spiesti strādāt narkokarteļu labā.

2010. gadā narkotirgotāju banda "Zetas" Tamaulipasas štatā noslaktēja 72 migrantus. Tiek uzskatīts, ka cilvēku nolaupīšana, pieprasot izpirkuma maksu to ģimenēm Centrālamerikā un ASV, ir viens no ienesīgākajiem bandas ienākuma avotiem līdzās narkotiku tirdzniecībai, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!