Foto: AFP/Scanpix/LETA

Meksikas jaunievēlētais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors pirmdien solīja, ka viņa valstij "neviens nedraudēs" ar mūri uz tās robežas, netieši atsaucoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa solījumiem par šāda mūra uzcelšanu.

"Meksika kļūs par lielvaru – un mainīs varas līdzsvaru. Neviens mums nedraudēs ar to, ka mūsu robežas tiks slēgtas vai militarizētas," brīdināja Lopess Obradors, kurš 1.decembrī stāsies prezidenta amatā.

"Tas būs iespējams, jo valsts izaugs un būs darbavietas," viņš sacīja.

Tramps ir minējis pērnā gada rekordlielo slepkavību skaitu Meksikā kā vienu no daudziem iemesliem, kāpēc ASV ir vajadzīga drošāka robeža ar Meksiku. 2017. gadā Meksikā oficiāli tika reģistrētas 28 711 slepkavības, kas ir lielākais skaits viena gada laikā kopš šādas reģistrācijas uzsākšanas 1997.gadā, bet šī gada pirmajā pusē jau ir reģistrētas 15 973 slepkavības.

Tramps prezidenta vēlēšanu kampaņā solīja izraidīt nelegālos imigrantus un uzcelt jaunu mūri uz robežas ar Meksiku, kas arī apmaksātu šī mūra uzcelšanas izdevumus, lai apturētu nelegālo imigrantu ierašanos, kurus viņš raksturoja kā noziedzniekus.

Trampa izteikumi izraisīja lielāko diplomātisko krīzi starp abām valstīm vairāku gadu desmitu laikā.

ASV valsts sekretāra Maika Pompeo vadīta delegācija 14. maijā Mehiko tikās ar Lopesu Obradoru. Mūra jautājums tomēr netika apspriests ne šīs tikšanās laikā, ne vēstulēs, ar kurām Lopess Obradors vēlāk apmainījās ar Trampu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!