Foto: AFP/Scanpix

Meksikas prezidents Felipe Kalderons, kura amata termiņš beigsies 1.decembrī, ir nosūtījis Kongresam (parlamentam) ierosinājumu saīsināt oficiālo valsts nosaukumu "Meksikas Savienotās Valstis", to nomainot uz "Meksika", ziņoja telekanāls "Televisa".

Valsts oficiālais nosaukums "Meksikas Savienotās Valstis" pastāv kopš 1824.gada, kad tas tika pieņemts, ņemot par piemēru kaimiņvalsts ASV nosaukumu. Meksika ir federācija, kuras sastāvā ir 31 štats un galvaspilsētas Federālais distrikts.

"Meksikāņiem ir laiks atgūt mūsu tēvzemes nosaukuma "Meksika" skaistumu un vienkāršību. [..] Mūsu valsts nosaukumam nav jāturpina atdarināt citas valstis, kā tas tika darīts 19.gadsimtā," teikts Kalderona ierosinājumā.

Kalderonu, kas pārstāv Nacionālās rīcības partiju, 1.decembrī prezidenta amatā nomainīs Enrike Peņa-Njeto no Institucionāli revolucionārās partijas, kurš jūlijā uzvarēja prezidenta vēlēšanās.

Meksika ir nosaukta pēc tās galvaspilsētas Mehiko, kas dibināta 1524.gadā senās acteku valsts galvaspilsētas Tenočtitlanas vietā. Meksikas un Mehiko nosaukums tulkojumā no navatlu (acteku) valodas nozīmē "mēness naba" un var būt saistīts ar Tenočtitlanas atrašanos Teskoko ezera vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!