Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto trešdienas vakarā nosodīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu tuvāko mēnešu laikā sākt mūra būvniecību uz robežas ar Meksiku, kā arī deva rīkojumu Meksikas konsulātiem aizsargāt migrantu tiesības Savienotajās Valstīs.

Tramps trešdien parakstīja rīkojumu par mūra būvniecību uz robežas ar Meksiku, solot, ka būvniecība sāksies tuvāko "mēnešu" laikā.

"Es izsaku nožēlu un nosodu ASV lēmumu turpināt mūra būvniecību, kas gadiem ilgi ir mūs šķīris tā vietā, lai mūs vienotu," Meksikas prezidents sacīja īsā paziņojumā, kuru pārraidīja televīzija.

"Es esmu teicis atkal un atkal, ka Meksika nemaksās par nekādu mūri," teica Penja-Njeto, atsaucoties uz Trampa solījumu, ka par mūra būvniecību samaksās Meksika.

Meksikas prezidents tomēr ieturēja samierniecisku noti, sakot, ka "Meksika vēlreiz apliecina savu draudzību ar ASV tautu un savu gatavību panākt vienošanos ar tās valdību".

Lai gan Meksikas opozīcijas līderi trešdien aicināja prezidentu atcelt 31.janvārī plānoto tikšanos ar Trampu Vašingtonā, Penja-Njeto nenorādīja, vai viņš dosies šajā vizītē vai to atcels.

Meksikas augsta amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, trešdien bija paziņojusi aģentūrai "Associated Press" (AP), ka prezidenta administrācija "apsver" šīs vizītes atcelšanu pēc Trampa rīkojuma parakstīšanas.

Tramps parakstīja šo rīkojumu dienā, kad Vašingtonā uz sarunām ieradās Meksikas ārlietu un ekonomikas ministri, un Meksikā daudzi uzskata šo Trampa rīcību par pļauku sejā.

Penja-Njeto, savā runā tieši nepieminot plānoto braucienu uz Vašingtonu, sacīja, ka gaidīs ziņas no Meksikas amatpersonu delegācijas, kas tiekas ar Trampa administrācijas amatpersonām Vašingtonā.

"Balstoties uz galīgo ziņojumu no Meksikas amatpersonām, kas tieši tagad atrodas Vašingtonā ... es pieņemšu lēmumus par to, ko darīt tālāk," sacīja Meksikas prezidents.

Trampa parakstītais rīkojums ļaus "uz dienvidu robežas būvēt lielu fizisku barjeru", pavēstīja Baltā nama preses pārstāvis Šons Spaisers. Rīkojums arī palielinās resursus robežas drošības aģentiem, palielinās aizturēšanas platības nelegālajiem imigrantiem un nodrošinās imigrantu deportāciju.

Pirms tam intervijā telekanālā ABC vaicāts, kā mūris tiks finansēts, Tramps sacīja, ka būvniecības uzsākšanai tiks tērēti ASV nodokļu dolāri, bet ka iztērētos līdzekļus Vašingtonai galu galā kompensēs Meksika.

"Galu galā tas izrietēs no tā, kas notiek ar Meksiku, un mums zināmā formā kompensēs Meksika," sacīja ASV prezidents.

Tramps padarīja nelegālās imigrācijas apkarošanu par savas pirmsvēlēšanu kampaņas stūrakmeni, solot uzcelt mūri gar ASV un Meksikas robežu, lai apturētu nelegālo imigrāciju no Meksikas un citām Latīņamerikas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!